Nα το βρει από το Θεό.. Αφιερώστε 3 λεπτά και διαβάστε

Η φράση «να το βρει από τον Θεό» ακούγεται συχνά, αλλά κρύβει μέσα της περισσότερη οργή και εκδίκηση απ’ όση αγάπη και πίστη. Η Γερόντισσα Σωφρονία προσκαλεί τον αναγνώστη να δει πίσω από τις λέξεις και να επανεξετάσει τι πραγματικά σημαίνει να εμπιστεύεσαι τη Θεία Κρίση.

Λόγια σκληρά με μανδύα ευλάβειας

Συχνά, οι άνθρωποι ξεστομίζουν τη φράση «να το βρει από τον Θεό» όχι με ειλικρινή ελπίδα για θεία παρέμβαση, αλλά ως έναν συγκαλυμμένο τρόπο εκδίκησης. Όπως λέει η Γερόντισσα:

«Πίσω απ’ αυτή τη φράση δεν κρύβεται η ευλάβεια ούτε η πίστη στη θεία κρίση, αλλά μάλλον μια πονηρή ευχή τιμωρίας, μια σκέψη φορτωμένη από εκδικητικότητα, μασκαρεμένη με θρησκευτική ψευτοευλάβεια.»

Ποιος μπορεί να μιλά εκ μέρους του Θεού;

Η ίδια η ερώτηση φέρνει βαθιά ταπείνωση: Ποιος άνθρωπος μπορεί να διεκδικεί ότι γνωρίζει τι σκέφτεται ο Θεός; Ποιος γεμάτος αδυναμίες άνθρωπος μπορεί να σταθεί στη θέση Του και να κρίνει ποιος θα δικαιωθεί και ποιος θα τιμωρηθεί;

«Πώς έγινες εσύ στόμα και χέρι Του;» ρωτά η Γερόντισσα, φέρνοντας στο φως το μεγάλο πνευματικό κενό πίσω από τέτοιες φράσεις.

Ο Θεός δεν είναι τιμωρός αλλά πατέρας

Η αντίληψη ότι ο Θεός θα “εκδικηθεί” για χάρη μας δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή Του φύση. Ο Θεός είναι «Φως, Αγάπη, Αλήθεια», είναι ο Πατέρας του άσωτου παιδιού και όχι δικαστής των φαρισαίων.

Δεν παρεμβαίνει για να επιβεβαιώσει την πικρία ή την αδικία μας, αλλά για να μας οδηγήσει στην ταπείνωση και τη μεταμόρφωση.

Ο πόνος μπορεί να γίνει ευλογία

Η Γερόντισσα μεταφέρει μια εμπειρία ταπείνωσης:

«Έλεγε ένας γέροντας, όταν με βρίζουν, χαίρομαι. Διότι ο λόγος του άλλου κόβει την υπερηφάνειά μου σαν μαχαίρι. Και δοξάζω το όνομά Του.»

Η προσβολή ή η αδικία, όταν αντιμετωπίζονται με πνευματική καθαρότητα, γίνονται παιδαγωγία, μια ευκαιρία να νιώσει κανείς την αγάπη του Θεού, όχι την οργή Του. Δεν ζητά ανταπόδοση πόνου, αλλά προσευχή, ησυχία και φως.

Η αποστολή μας δεν είναι να κρίνουμε

Ο ρόλος μας σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι να προβλέπουμε θεία τιμωρία, αλλά να μάθουμε σιγά σιγά να συγχωρούμε όταν πονάμε. Να προσευχόμαστε για τους άλλους – όχι να τους καταδικάζουμε.

«Όποιος πονέσει στο όνομα της Αγάπης, δεν ζητά ανταπόδοση πόνου. Ζητά θεραπεία.»

Το παράδειγμα του Χριστού

Ο τελικός στόχος είναι να μοιάσουμε όχι στον κόσμο που κατακρίνει και εκδικείται, αλλά στον Χριστό που συγχωρεί και αγαπά.

«Με αυτόν τον τρόπο, με αυτόν τον δρόμο, με αυτή την καρδιά θα μοιάσουμε όχι στον κόσμο, αλλά στον Χριστό.»

Λίγα λόγια για τη Γερόντισσα Σωφρονία

Η Γερόντισσα Σωφρονία είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και είναι ποιήτρια, αρθρογράφος και συγγραφέας ποιμαντικών έργων, όπως τα «Το τώρα του Θεού» και «Στώμεν καλώς».

Από το 2017 έχει αναλάβει την ανασύσταση της ιστορικής μονής της Αγίας Τριάδος Ακράτας, η οποία σήμερα αριθμεί τρία μέλη.

enimerotiko.gr

Exit mobile version