Nέο «χαστούκι» σε Μητσοτάκη: Αναστολή των ελέγχων ζητά και ο Δ. Πειραιά…Επεισόδια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρι την διευθέτηση μιας σειράς αιτημάτων αναφορικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων ζητά με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι ο Πειραιάς είναι ένας από τους δέκα δήμους που έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ψήφισμα* υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα (δεν το ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ) μετά από  σχετική εισήγηση του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Η δυνατή απογευματινή βροχή δεν πτόησε τους αιρετούς να βρεθούν στον 7ο όροφο του δημαρχείου της πλατείας Κοραή, που είχε κατακλειστεί από κάμερες δεδομένης της παρουσίας «δυνατών» ονομάτων όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Χρήστος Αγραπίδης, η Ειρήνη Νταϊφά κ.α.

Αφού οι αιρετοί (παλιοί και νέοι) βρήκαν τις καρέκλες τους, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Δαβάκης ξεκίνησε τη συνεδρίαση δίνοντας τον λόγο στον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.

Όλοι περίμεναν ότι ο κ. Μώραλης θα έμπαινε κατευθείαν στο θέμα για το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, για το οποίο σας είχε ενημερώσει η aftodioikisi.gr.

Ωστόσο, προτίμησε να δώσει το λόγο στους εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα ζητώντας από τη νέα δημοτική Αρχή να στηρίξει με ψήφισμα τον αγώνα τους κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου συμβάσεων, όπερ και εγένετο, αφού μετά από πολύωρη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι παρατάξεις, εκδόθηκε ψήφισμα με θέμα την «προσωρινή αναστολή των ελέγχων».

Ο Γιάννης Μώραλης αρνήθηκε ότι έχουν σταλεί στοιχεία εργαζομένων στο ΥΔΜΗΔ και υποστήριξε ότι οι Ελεγκτές καθημερινά επικοινωνούν μαζί του και τον πιέζουν…

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο Τάσος Κάρλες (πρώην αναπληρωτής δήμαρχος) είπε ότι το υπουργείο διαθέτει ποσοτικά στοιχεία από την απογραφή που έγινε σε όλους τους δήμους και συνεπώς γνωρίζει την κατάσταση και στον Δήμο Πειραιά.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου καθαριότητας Παναγιώτη Καλογερόγιαννη ο οποίος κοιτώντας στα μάτια τους εργαζόμενους τους είπε: «Μην περιμένετε από κανένα δήμαρχο να γίνει τσάμπα μάγκας για σας. Αν οι ελεγκτές θέλουν στοιχεία θα τα βρουν με εισαγγελείς. Η μοίρα είναι στα δικά σας χέρια». Στη συνέχεια ο κ. Καλογερόγιαννης παρουσίασε ένα περιστατικό κατά το οποίο δημόσιος υπάλληλος έλαβε εν αγνοία του πλαστό πτυχίο από πρώην φροντιστήριο του Πειραιά και σήμερα βιώνει την απόλυση προς τέρψιν του «νεκροθάφτη ψυχών», όπως χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη.

Αξιοσημείωτο ήταν το περιστατικό κατά το οποίο η δημοτική σύμβουλος του Λιμανιού της Αγωνίας Μαρία Σταθάκη ζήτησε τα «ρέστα» από τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη για τις μονιμοποιήσεις που έγιναν επί θητείας του στο Δήμο. Ο Χρ. Αγραπίδης παίρνοντας το λόγο απάντησε πως όλα έγιναν νόμιμα, πως δεν πρέπει να συγκρίνουμε το «τώρα» με όρους του «χθες» και πως όλα τα στοιχεία βρίσκονται στον ΑΣΕΠ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν τον λόγο έλαβε, αργότερα, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυγής Ηλίας Κατσαφάδος ο οποίος, αφού πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων, ζήτησε δικαίωση για τα φυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκε προσωπικά στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Β. Μιχαλολιάκου (σ.σ. ήταν απών), Γιάννη Μαστρονικόλα.

Ο κ. Μαστρονικόλας είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δεν μπορούσε να φανταστεί να κάθεται Χρυσαυγίτης στην αίθουσα του ΔΣ Πειραιά, δήλωση την οποία ανέσυρε ο κ. Κατσαφάδος και την «καυτηρίασε».

Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Μαστρονικόλας είπε ότι παραμένει πιστός σε όσα είχε πει τότε και έκανε λόγο για… «δολοφόνους».

Ο Πέτρος Κόκκαλης παρακολουθούσε σιωπηρός στη θέση του στο βάθος της αίθουσας.

Η «ατάκα» Μαρινάκη που άναψε φωτιές

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα προσήλθε ο Β. Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου, τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή και ότι πολύ σύντομα θα δώσει τα νέα στοιχεία.

Νωρίτερα, είχε ενημερώσει το σώμα ότι ο προϋπολογισμός του 2014 που συνέταξε η προηγούμενη δημοτική Αρχή απερρίφθη από την αποκεντρωμένη διοίκηση για λόγους «τυπικούς» (σ.σ. ψηφίστηκε εκτός ημερήσιας διάταξης) αλλά και «ουσίας». Το γεγονός αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόσθετα βάρη στη σημερινή δημοτική Αρχή που πρέπει να κάνει βήματα πίσω…

Τα αίματα άναψαν όταν αποφάσισε να μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η προ-ημερησία συζήτηση. Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι από τη συζήτηση που παρακολούθησε, διαπίστωσε ότι «ο κ. Μώραλης είναι πολύ καλός αλλά έχει ένα ελάττωμα. Είναι πολύ ευγενικός με ανίκανους και απατεώνες που βρίσκονται και σ’ αυτή την αίθουσα».

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης οι οποίοι επέμεναν να πει τα ονόματα των «ανικάνων» και των «απατεώνων» και ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ να ανακαλέσει ο Β. Μαρινάκης. Κάτω από την ένταση και τις φωνές που επικρατούσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει για κάτι που θεωρεί σωστό και ότι πολύ σύντομα θα μιλήσουν με συγκεκριμένα νούμερα.

Έπειτα και από αυτές τις δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού, η παράταξη του Β. Μιχαλολιάκου αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με τον Γιάννη Μώραλη να παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή του για το λιμάνι του Πειραιά.

Λίγο πριν, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης είχε θέσει μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν το νέο δήμαρχο όπως η ολοκλήρωση των έργων στην πλατεία Πηγάδας, το κυκλοφοριακό, τα έργα του ΤΡΑΜ και το δημοτικό ραδιόφωνο.

Πηγή

Exit mobile version