Ενώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει η δίκη για το τραπεζικό σκάνδαλο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε νέες διώξεις για χορηγήσεις δανείων ύψους 38 εκατ. ευρώ.
Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της δίκης για το περιβόητο σκάνδαλο τη Proton Bank, ασκήθηκε ακόμα μία ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δάνεια που χορηγήθηκαν.
Πρόκειται για δάνεια δυο μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία φέρονται να ενέκριναν οι ίδιοι για εταιρίες τους. Μάλιστα τα χρήματα αυτά φαίνεται να εξαφανίστηκαν στην πορεία δίχως να καταλήξουν στον προορισμό τους.
Η κακουργηματική δίωξη, που δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατ. ευρώ, στρέφεται κατά του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton αλλά και των δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρώην μετόχων της Ωμέγα Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε ότι δυο επιχειρηματίες μπήκαν στο ΔΣ της Proton μετά την απορρόφηση της τράπεζας τους απ’ τη δεύτερη και έπεισαν τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει “θαλασσοδάνεια” περίπου 38 εκατομμυρίων.
Η δίωξη
Τα μέλη της επιτροπής Πιστοδοτήσεων διώκονται για κακουργηματική απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 που το καλοκαίρι του 2011, ενώ οι δυο επιχειρηματίες για ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη.
Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν, είναι οι εξής δύο:
*Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανόρθωσις στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της “ΩΜΕΓΑ τράπεζα ΑΕ“, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ. τόσο της “Ωμεγα Bank“, όσο και της Proton. Παύθηκε από μέλος του Δ.Σ. της Proton κατ’ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του Δ.Σ. της στιγμή που η δια τράπεζά δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.
* Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, απο σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος
(κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της “Ωμέγα Τράπεζα“, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ., τόσο την Ωμέγα όσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.
Όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει “πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου”.
Πηγή: news247.gr