Δύο κεφαλές τσεκουριών, ηλικίας πάνω από 4.000 ετών, εστάλησαν στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας από ανώνυμο αποστολέα.
Το προσωπικό του μουσείου, τις χαρακτηρίζει ως «σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα».
Πλέον, είναι προσανατολισμένοι στην εύρεση του αποστολέα προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τα τεχνουργήματα.
Το χρονικό της ανώνυμης αποστολής των ευρημάτων
Η επιστολή ανέφερε ότι οι κεφαλές των τσεκουριών ανακαλύφθηκαν με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην Κομητεία Westmeath.
Το Μουσείο δημοσίευσε μια φωτογραφία, όπου απεικονίζονται τα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού σε ένα κουτί από μπάρες δημητριακών.
Σύμφωνα με το προσωπικό του μουσείου, τα τεχνουργήματα είναι «προσεκτικά τοποθετημένα σε αφρολέξ και χαρτόνι για την ασφαλή τους άφιξη».
Οι εργαζόμενοι του μουσείου, σημειώνουν ότι ο αποστολέας «εξέφρασε την επιθυμία οι κεφαλές του τσεκουριού να φυλαχθούν στο μουσείο», ωστόσο δήλωσαν ότι η επιστολή δεν ανέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων.
Έκκληση με όλα τα μέσα απευθύνει το προσωπικό του Μουσείου της Ιρλανδίας
Το προσωπικό απευθύνει έκκληση στον αποστολέα, ώστε να έρθει σε επαφή μαζί τους, τονίζοντας είναι αυτό είναι «αναγκαίο» προκειμένου οι ειδικοί αρχαιολόγοι να μάθουν ποια είναι η ακριβής τοποθεσία που εντοπίστηκαν τα τσεκούρια.
«Έχουμε ενθουσιαστεί με την ανακάλυψη των συγκεκριμένων κεφαλών τσεκουριού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού», σημειώνει ο Matt Seaver, βοηθός επιστάτη του Μουσείου Ιρλανδικών Αρχαιοτήτων.
Τόνισε ωστόσο ότι «προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητή η σημασία τους, πρέπει να μάθουμε πού βρέθηκαν».
Προκειμένου η έκκλησή τους να εισακουστεί από τον αποστολέα, το προσωπικό θυμίζει στο κοινό τη νομοθεσία της Ιρλανδίας σχετικά με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλου.
Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, η χρήση ανιχνευτών είναι παράνομη για την αναζήτηση αρχαιολογικών αντικειμένων σε οποιοδήποτε σημείο της ιρλανδικής επικράτειας, εκτός αν ο χρήστης έχει λάβει έγγραφη άδεια απ’ την κυβέρνηση.
Το πρόστιμο για την παραβίαση της νομοθεσίας επισύρει χρηματική ποινή που υπερβαίνει τα 63.000 ευρώ.
Εναλλακτικά, οι παραβάτες, μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και τρεις μήνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταδίκη μπορεί να συντρέχει σωρευτικά με την καταβολή του προστίμου.
Σύμφωνα με το μουσείο, το σκεπτικό αυτών των «αυστηρών κυρώσεων» είναι σε ισχύ, καθώς οι μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες ανιχνευτών μετάλλων, μπορεί να επιφέρουν «σοβαρή ζημιά στην αρχαιολογική κληρονομιά της Ιρλανδίας».
Επιπλέον, πάλι ενισχυτικά της έκκλησης προς τον αποστολέα, το προσωπικό του μουσείου υπόσχεται, σχετικά με τις πληροφορίες γύρω από την ανακάλυψη των κεφαλών, ότι θα «είναι ασφαλής και απολύτως απόρρητες, ενώ θ’ αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την ανακάλυψη της τοποθεσίας και των συνθηκών της».
Αναγκαία για τους αρχαιολόγους η γνώση του ακριβούς σημείου ανακάλυψης
Το μουσείο έχει συνολικά τέσσερα σημεία, αλλά ο τομέας της αρχαιολογίας έχει έδρα την οδό Kildare στο Δουβλίνο.
Οι επίπεδες κεφαλές από τα τσεκούρια παραλήφθηκαν απ’ το προσωπικό του μουσείου στα τέλη Ιουνίου, 2024.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι κεφαλές χρονολογούνται μεταξύ 2150 και 2000 π.Χ.
Ο κος Seaver, εξηγεί ότι, ο ρόλος του Εθνικού Μουσείου της Ιρλανδίας είναι η «διαφύλαξη αυτών των θησαυρών για όλους τους πολίτες του Κράτους».
Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι είναι «νομικό τους καθήκον ν’ αναφέρουν την ανακάλυψη αρχαιολογικών αντικειμένων».
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 2016, όταν εστάλησαν ανώνυμα δέματα με τσεκούρια της Εποχής του Χαλκού και κοσμήματα των Βίκινγκ, σε σημείο της οδού Kildare.
To μουσείο εξήγησε ότι, η γνώση του περιεχομένου των αρχαιολογικών ανακαλύψεων βοηθά τους ειδικούς να «συνθέσουν τα μοτίβα των αρχαίων οικισμών και των πολιτιστικών τους πρακτικών».
Πηγή: enikos.gr