Το μπαράζ σεισμών που εκδηλώνεται στις Κυκλάδες έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον σε κατοίκους και ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Ακολουθεί μια αναλυτική καταγραφή όσων συμβαίνουν, καθώς και όσα αναφέρουν ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο Άκης Τσελέντης.
Συνεχή φαινόμενα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη
Από το πρωί του Σαββάτου (02/01/2025), οι Κυκλάδες βρίσκονται σε διαρκή σεισμική δραστηριότητα. Τα νησιά της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Ανάφης είναι στο επίκεντρο, καθώς δεκάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
Μάλιστα, στην Αμοργό εντοπίστηκαν οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί μέχρι στιγμής, μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους, αλλά και σε όσους βρίσκονται στη Σαντορίνη, όπου επίσης σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί. Η μεγαλύτερη από αυτές τις μετασεισμικές δονήσεις εκτιμήθηκε στα 3,4 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα, η Ανάφη παρουσιάζει τη δική της σεισμική ακολουθία με δονήσεις που έφτασαν έως και τα 3,9 Ρίχτερ. Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι, από τα ξημερώματα του Σαββάτου ως τις 5.30 το απόγευμα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 64 σεισμικές δονήσεις σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος»
Σύμφωνα με όσα ανήρτησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι συγκεκριμένοι σεισμοί σχετίζονται με τεκτονικά και όχι ηφαιστειακά αίτια, ενώ επισημαίνεται ότι παρατηρείται σεισμική έξαρση στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει: “Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος.”
Όπως επισημαίνει, ο μηχανισμός γένεσης που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμφωνεί με την εκτίμησή του ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Άκης Τσελέντης: Δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα
Σε ανάλογο ύφος κινείται και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος, με δική του ανάρτηση, αναφέρθηκε στις δονήσεις που συμβαίνουν στη Σαντορίνη και περιέγραψε λεπτομερώς τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.
Παράλληλα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
- Ενημέρωση των κατοίκων των γειτονικών νησιών για τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν σε περίπτωση προειδοποίησης για τσουνάμι.
- Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή.
- Εγκατάσταση συσκευών μέτρησης υδρόθειου, καθώς λίγο πριν και κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων είναι πιθανή η έκλυση υδρόθειου (στο παρελθόν αυτό έχει προκαλέσει θύματα).
- Διενέργεια επιπλέον παρατηρήσεων, πέραν των σεισμολογικών, όπως δορυφορική μέτρηση μικρομετατοπίσεων, μέτρηση ραδονίου και καταγραφή σεισμικού θορύβου.
- Τοποθέτηση συστήματος ΒΑΝ στην Αμοργό για βελτιωμένη παρακολούθηση.