Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να οδηγεί σε βίαιες στρατιωτικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας θύματα και παγκόσμια ανησυχία.
Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη με στόχο στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις
Το Σάββατο 15 Ιουνίου, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε καίριες ιρανικές υποδομές. Τα χτυπήματα επικεντρώθηκαν σε εγκαταστάσεις καυσίμων και στο κτίριο του υπουργείου Άμυνας του Ιράν, με στόχο να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Όπως αναφέρουν οι IDF σε ανάρτησή τους στο Χ: «Ολοκληρώθηκε ένα ευρύ κύμα επιθέσεων στην Τεχεράνη σε κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού προγράμματος και σε αποθήκες καυσίμων. Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, με την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών, έπληξαν στόχους που περιλάμβαναν τα κεντρικά του υπουργείου Άμυνας και τις εγκαταστάσεις Spand».
Χτυπήματα σε δεξαμενές πετρελαίου στην Τεχεράνη
Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε πως ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, στόχος αποτέλεσαν η εγκατάσταση στη Σαχράν, στη βορειοδυτική Τεχεράνη, και ένας ακόμα στα νότια της πόλης.
«Η εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου της Σαχράν, καθώς και ακόμη ένας χώρος αποθήκευσης καυσίμων στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, έγιναν στόχοι του σιωνιστικού καθεστώτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
انبار نفت #شهران در غرب #تهران pic.twitter.com/8HcpD9URV8
— Hamed Arib (@hamedaribb) June 14, 2025
Ιρανικά αντίποινα με τουλάχιστον 8 νεκρούς και 200 τραυματίες στο Ισραήλ
Σε απάντηση στα πλήγματα του Ισραήλ, το Ιράν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drones στο ισραηλινό έδαφος, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Αληθινή υπόσχεση», που, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, μπήκε σε «νέα φάση».
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσε πως στόχευσε ενεργειακές εγκαταστάσεις και χώρους παραγωγής καυσίμων για αεροσκάφη, επισημαίνοντας πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν αν συνεχιστούν οι επιθέσεις».
Στην περιοχή του Τελ Αβίβ, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε κτίριο στην Μπατ Γιαμ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν δύο γυναίκες 80 και 69 ετών, ένα αγόρι 10 ετών και ένα κορίτσι 8 ετών.
‼️‼️‼️ The moment an Iranian ballistic missile struck a residential building in Bat Yam. pic.twitter.com/asIeZPH3gV
— Visioner (@visionergeo) June 15, 2025
Αγνοούμενοι και εκατοντάδες τραυματίες στα ισραηλινά εδάφη
Ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 αγνοούμενους στα συντρίμμια. Ο οργανισμός Magen David Adom (MDA), ισοδύναμος με τον Ερυθρό Σταυρό, ανακοίνωσε περίπου 200 τραυματίες από τις επιθέσεις, ενώ στην περιοχή της Χάιφα μια 20χρονη γυναίκα σκοτώθηκε, όπως και τρεις ακόμα γυναίκες στη δυτική Γαλιλαία. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
«Η ένταση θα κρατήσει εβδομάδες», λένε ΗΠΑ και Ισραήλ
Ανώτεροι αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Ισραήλ προειδοποιούν πως η τρέχουσα πολεμική κλιμάκωση δεν αναμένεται να τερματιστεί σύντομα. Όπως ανέφερε το CNN, οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει «εβδομάδες και όχι ημέρες».
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ στηρίζει τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης, ενώ οι διπλωματικές διεργασίες με την Τεχεράνη παραμένουν ανοιχτές. «Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για αποκλιμάκωση
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν με επίκεντρο την ένταση Ιράν – Ισραήλ. Ο Τραμπ ανέφερε στο Truth Social: «Νιώθει, όπως κι εγώ, ότι αυτός ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν πρέπει να τελειώσει, ενώ εξήγησα ότι και ο δικός του πόλεμος πρέπει να τελειώσει», αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλο του Κρεμλίνου, η συνομιλία διήρκεσε 50 λεπτά και περιλάμβανε πρόταση του Πούτιν για μεσολάβηση. Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πηγή: ertnews.gr