“Αφηρημένη τέχνη”: Μουσείο δάνεισε 84.000 δολάρια σε ζωγράφο για να φιλοτεχνήσει και παρέλαβε λευκό καμβά
Μια σπάνιας έμπνευσης ιδέα είχε ένας Δανός καλλιτέχνης, ο οποίος κράτησε τα 84.000 δολάρια που του δάνεισε ένα μουσείο για να δημιουργήσει έργα τέχνης, και του παρέδωσε λευκούς καμβάδες με τίτλο “Πάρτε τα χρήματα και τρέξτε”.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Γενς Χανινγκ θα έπρεπε να ξαναφτιάξει νέες εκδοχές δύο παλαιότερων έργων στο μουσείο Κάνστεν στο Άλμποργκ της Δανίας.
Τα πρωτότυπα έργα, ήταν φτιαγμένα από μετρητά, κορώνες και ευρώ που εκτίθονταν. Το σκεπτικό αφορούσε τα χρήματα μέσα σε πλαίσιο, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μέσο ετήσιο εισόδημα των Δανών και των Αυστριακών πολιτών, συνολικής αξίας περίπου 84.000 δολλαρίων (70.000 ευρώ).
Ενώ ο διευθυντής του μουσείου δήλωσε στο Insider ότι ο καλλιτέχνης παραβιάζει το συμβόλαιο εάν δεν επιστρέψει τα χρήματα, καθώς τα υλικά ήταν για το έργο τέχνης και όχι για την πληρωμή του, αντ ‘αυτού, ο Χάνινγκ έστειλε τα άδεια πλαίσια, λέγοντας στο μουσείο μέσω email ότι τελικά αποφάσισε να φτιάξει καινούργιο έργο τέχνης. Ο Χάνινγκ είπε στο CNN ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τα επιστρέψει.
Το email εκτίθεται πλέον μαζί με τους άδειους καμβάδες στην ομαδική έκθεση “Work It Out”, που άνοιξε τις πόρτες της στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η παραβίαση της σύμβασης είναι μέρος της …εργασίας
Όπως είπε στον Guardian ο καλλιτέχνης, πρόκειται για μια διαμαρτυρία ενάντια στις χαμηλές αμοιβές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μουσείο του έδωσε αμοιβή περίπου 3.900 δολαρίων επιπλέον των μετρητών για να εμφανιστεί στο έργο τέχνης. Είπε στο CNN ότι η αμοιβή θα τον άφηνε ακόμα από την τσέπη του.
“Το έργο είναι ότι πήρα τα χρήματά τους”, ανέφερε ο Χάανινγκ σε ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας. “Δεν είναι κλοπή. Είναι παραβίαση της σύμβασης και η παραβίαση της σύμβασης είναι μέρος της εργασίας“.
Ο διευθυντής του μουσείου, Άντερσον είπε στο CNN ότι το μουσείο είναι υπερήφανο για την καταβολή λογικών αμοιβών στους καλλιτέχνες.
Προσοχή! Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις, όπως ο λευκός πίνακας του Μαέβιους Παχατουρίδη και η “μαγική” αγελάδα που το έσκασε από το λιβάδι είναι συμπτωματική.
Για του λόγου το αληθές: