Η γη «μουγκρίζει» στη Σαντορίνη: Εντείνονται οι σεισμοί, αυξάνεται η ανησυχία
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και την επιστημονική κοινότητα. Οι διαδοχικές δονήσεις, οι αναφορές για κατολισθήσεις και η πιθανή σύνδεση με το ηφαίστειο έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό αβεβαιότητας.
Συνεχείς σεισμοί και φόβοι για ηφαιστειακή δραστηριότητα
Από το πρωί της Δευτέρας 3/2/2025, οι κάτοικοι των Κυκλάδων ξύπνησαν από απανωτούς σεισμούς που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές, ενώ το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη.
Η γη τρέμει σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.
Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το αν οι σεισμοί σχετίζονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για τυπική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, άλλοι προειδοποιούν για την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης δόνησης ή ακόμα και ηφαιστειακής έκρηξης.
Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης
Λόγω της έντασης του φαινομένου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη για την Τρίτη (4/2/2025) στις 9 το πρωί. Στόχος είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς όπως ο ΟΑΣΠ και το ΔΕΔΔΗΕ.
Οι δονήσεις συνεχίζονται, αν και τις τελευταίες ώρες δεν έχουν ξεπεράσει τα 4 Ρίχτερ. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει.
Τι λένε οι επιστήμονες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού:
«Βρισκόμαστε στην Καλδέρα της Σαντορίνης, με διάμετρο 11×8 χιλιόμετρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει μετατοπιστεί προς το ηφαίστειο του Κολούμπο, κοντά στα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού».
«Βόμβα» Συνολάκη: Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ και πιθανότητα τσουνάμι
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων. Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης προειδοποιεί για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού, που μπορεί να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι αν ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου.
Πόσο έτοιμοι είμαστε για το χειρότερο σενάριο;
Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού είναι υπαρκτή, αλλά υπογράμμισε ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι στο παρελθόν».
Όσον αφορά τη σύνδεση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο, ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να απαντήσουν με βεβαιότητα. Οι έρευνες συνεχίζονται με τη χρήση σεισμογράφων στον βυθό της Σαντορίνης.
Ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη ή ενεργοποίηση του ρήγματος Ανύδρου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ακολουθήσει τσουνάμι. Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι όσοι βρίσκονται κοντά σε παραλίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Παρά τις βελτιώσεις στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων και τις σύγχρονες κατασκευές, το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι αρχές καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας.
Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας
Νέος σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:30 της Δευτέρας (3/2), στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος της δόνησης ήταν 4,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να υπολογίζεται 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Επίσης, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,4 χιλιόμετρα.
Απανωτοί σεισμοί
Πέντε σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,6 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέσα σε μία ώρα στην Αμοργό.
Ο μεγαλύτερος σεισμός, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού, είχε μέγεθος 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος ήταν στα 13.9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 18 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Όπως ανέφερε ο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων.
«Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ξεκίνησαν οι κατολισθήσεις στην Καλντέρα
Χωρίς σταματημό οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, προκάλεσαν κατολίσθηση στην Καλντέρα της Σαντορίνης, όπως κατέγραψε σε βίντεο η σελίδα Forecast Weather Greece.
📍Greece / Santorini#earthquake #breakingnews #deprem #sondakika #afad #yunanistan #greece pic.twitter.com/C1O2897sCo
— UsaTurkNews (@usaturknews) February 3, 2025
Κανάλι στο YouTube δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα
Ενα κανάλι στο Υoutube δείχνει τον χάρτη με την σεισιμική δραστηριότητα, αντλώντας στοιχεία από το Αμερικανικό σεισολογικό Ινστιτούτο.
Εχει μεγαλώσει το μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος
Για αύξηση του πλήθους και των μεγέθων σεισμών έκανε λόγω ο σεισμόλογος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού.
«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίο αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».
Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό.
«Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ.
Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά.
Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο», είπε μεταξύ άλλων.