ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ χιλιάδες ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ! Δείτε ΠΩΣ και ΠΟΙΟΙ

Έως την ερχόμενη Δευτέρα 5/9 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και τρεις μήνες να «κλείσει το μάτι» στους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων οι οποίοι επιθυμούν μονιμοποίηση.

Ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε ως τώρα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου ήταν οι προσφυγές στα δικαστήρια. Με τις προσφυγές αυτές, όσοι είχαν συμπληρώσει κάποιο διάστημα υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου επετύγχαναν αποφάσεις που δέχονταν ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Στη συνέχεια, όμως, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υποχρέωνε τους δήμους να προσφύγουν εναντίον των πρωτόδικων αποφάσεων και αυτό είτε καθυστερούσε τη μονιμοποίηση είτε οδηγούσε σε ακύρωση των πρωτόδικων αποφάσεων.

[ad id=”215657″]

Στα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι δήμοι ρίσκαραν να μην προσφύγουν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας ενώ έγιναν προσπάθειες να νομοθετηθεί αυτό που επιχειρείται τώρα αλλά προσέκρουε στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση (opengov.gr) έχει μέσα τις σχετικές διατάξεις αλλά είναι ήδη αποτέλεσμα μακράς κυοφορίας και το τελικό αποτέλεσμα συνεχίζει να παραμένει άγνωστο. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε κυκλοφορήσει πριν από το καλοκαίρι σε «προδιαβούλευση» αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, τώρα άλλαξε και βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως προβλέπει, εφόσον υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις που επιβάλλουν να παραμείνει ή να επανέλθει ένας δημοτικός υπάλληλος στην υπηρεσία του, ο δήμος μπορεί να παραιτηθεί από την προσφυγή εναντίον αυτών των αποφάσεων, με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί πως υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του δήμου.

Μάλιστα, η διάταξη μπορεί να ισχύσει και για προηγούμενες αποφάσεις εναντίον των οποίων ο δήμος έχει ήδη προσφύγει.

Την ίδια ώρα, με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου κατοχυρώνονται και οι θέσεις άλλων υπαλλήλων, εκείνων δηλαδή που ανήκουν οργανικά σε νομικά πρόσωπα που υπάγονται σε δήμους ή περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν ένας δήμος έχει -για παράδειγμα- έναν πολιτιστικό οργανισμό και καταργήσει τον φορέα, θα έπρεπε να απολύσει και τους εργαζόμενους σε αυτόν καθώς έπαυαν να ισχύουν οι οργανικές θέσεις. Ωστόσο, όπως ορίζεται στη διάταξη, το προσωπικό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ που καταργείται καθίσταται «αυτοδικαίως προσωπικό του οικείου δήμου με την ίδια σχέση εργασίας και την έμμισθη εντολή».

star.gr

Exit mobile version