Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Καρπενήσι όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του, αναφέρθηκε σε μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα με αιχμή τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας.
Αποφασισμένος για κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ:
«Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να γίνουμε καλύτεροι και να αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών – θα πάρουμε πίσω τα λεφτά από τους κλέφτες».
Θερμή υποδοχή στο Καρπενήσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του εκφράζοντας προσωπική συγκίνηση:
«Καλημέρα σας. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά, με πολύ μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στο Καρπενήσι…».
Θυμήθηκε την πρώτη του επαφή με την Ευρυτανία όταν, σε ηλικία δώδεκα ετών, ο Παύλος Μπακογιάννης τον έστειλε στο χωριό του στη Βελωτά.
Αναβάθμιση σχολικών υποδομών με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, το οποίο ανακατασκευάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»:
«Γίνεται πλήρης ανακαίνιση, με προσβασιμότητα, νέα γήπεδα και σύγχρονες υποδομές».
Ωστόσο, στάθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα: φέτος θα εγγραφούν 20 παιδιά στην Α’ Δημοτικού, του χρόνου μόνο 9.
Στήριξη της περιφέρειας με έμπρακτες δράσεις
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι συναντήθηκε με νέους που γύρισαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ευρυτανία για να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Παράλληλα, παρουσίασε πιλοτικά προγράμματα στήριξης όπως αυτό του βορείου Έβρου, όπου δίνεται οικονομικό κίνητρο 10.000 ευρώ σε όσους επιστρέφουν στα χωριά.
Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη και στη βελτίωση της προσβασιμότητας με βασικό έργο το νέο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου.
Ο νέος δρόμος, προσωπική δέσμευση
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατασκευή του δρόμου αποτελεί «υποχρέωση τιμής στον Παύλο Μπακογιάννη»:
«Ο δρόμος θα δημοπρατηθεί εντός του 2026, οι μελέτες ολοκληρώνονται, οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Το έργο ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά είναι απολύτως αναγκαίο».
Ανάπτυξη 12 μήνες τον χρόνο
Η Ευρυτανία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει τις προϋποθέσεις για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τόνισε πως ο συνδυασμός ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τουρισμού και στοχευμένης μεταποίησης μπορεί να μετατρέψει τα βουνά της Ελλάδας σε αναπτυξιακό πρότυπο.
Νέα εργαλεία και πολιτικές υγείας στην περιφέρεια
Ανέφερε τη λειτουργία των ΚΟΜΥ (κινητών μονάδων υγείας) σε απομακρυσμένα χωριά, προσφέροντας βασικές εξετάσεις και υπηρεσίες τηλεϊατρικής.
«Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής στην ελληνική επαρχία και να την κάνουμε ξανά ελκυστική».
Μήνυμα εθνικής ενότητας και σταθερότητας
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη:
«Μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης σε περιόδους αστάθειας.
«Η χώρα στέκεται ισχυρή και με αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της και διατηρώντας έντονη διπλωματική παρουσία».
Αναφέρθηκε στην πρόοδο του Πολεμικού Ναυτικού με την πρώτη φρεγάτα Belharra «Κίμωνας», που δοκιμάζεται ήδη στη Γαλλία.
Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ξανά στο προσκήνιο
Επανήλθε στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν υπεύθυνο στο απυρόβλητο.
«Δεν μας ενδιαφέρει η τοξικότητα και η ποινικοποίηση της πολιτικής. Μας ενδιαφέρει να διορθωθούμε και να δώσουμε τα χρήματα στους πραγματικούς αγρότες, όχι στους απατεώνες».
Απολογισμός και προοπτική για το υπόλοιπο της θητείας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στη μέση της τετραετίας, με ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες:
«Έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτή την εμπιστοσύνη. Το έργο προχωρά και το 2027 θα είμαστε σε θέση να απολογηθούμε με ειλικρίνεια».
Όπου υπήρξαν αστοχίες, όπως ανέφερε, «θα τις παραδεχτούμε και θα γίνουμε καλύτεροι».
Πρωτοβουλίες για την υγεία και το εισόδημα
Αναφέρθηκε σε επερχόμενα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προώθησε δράσεις πρόληψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών με αξιολόγηση των υπηρεσιών μέσω μηνύματος.
Κλείσιμο με κάλεσμα ενότητας και προόδου
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με τη διαβεβαίωση ότι παραμένει προσηλωμένος στην αποστολή του:
«Κάθε μέρα αγωνίζομαι για να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας… να στηρίξουμε τα εισοδήματα, να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας, να μειώσουμε τις κοινωνικές αποστάσεις».
Κατέληξε λέγοντας:
«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες, όχι για να τους διχάσουμε. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους μας».