Η μητέρα του πεθαίνει από καρκίνο – «Όταν χώρισε με τον πατέρα μου, πούλησε το πατρικό μου σπίτι και ευχήθηκε να μην είχα γεννηθεί ποτέ»

καρκίνο

Αδιαφορία για τη μητέρα του σε τελική φάση καρκίνου: Μια ιστορία των προβληματικών οικογενειακών σχέσεων

Ένας 36χρονος άνδρας αποφασίζει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του, παρά τη σοβαρή της διάγνωση με καρκίνο, επικαλούμενος το τραυματικό παρελθόν τους. Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και τονίζει τις δύσκολες επιλογές που πήρε στην πορεία της ζωής του, μετά το διαζύγιο των γονιών του.

Ο χωρισμός των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 19 ετών, έγινε με τρόπο ιδιαίτερα επώδυνο και τοξικό, επηρεάζοντας βαθιά την οικογένεια. Η μητέρα του, η οποία θεωρούσε ότι έπρεπε να είναι απόλυτα υποστηρικτική προς εκείνη, αντέδρασε έντονα, οδηγώντας τον σε συναισθηματική απόσταση.

Τοξική συμπεριφορά και ανυπόφορες σχέσεις

«Δυστυχώς, η μητέρα μου είχε την άποψη ότι ‘αν δεν είστε με το μέρος μου, είστε εναντίον μου’», αναφέρει χαρακτηριστικά ο άνδρας, περιγράφοντας το πώς η ίδια προσπάθησε να τον ελέγξει συναισθηματικά, ιδιαίτερα μετά τον χωρισμό. Η συμπεριφορά της περιλάμβανε και κακοποιητικές πράξεις, με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι δεχόταν σωματική κακοποίηση, ενώ η μητέρα του αρνιόταν τις πράξεις της. Η δύσκολη αυτή σχέση τους ενέτεινε την ψυχολογική πίεση που ο νεαρός ένιωθε.

Ο πατέρας του, από την πλευρά του, προσπαθούσε να παραμείνει οικονομικά σταθερός, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα χρειαζόταν να πουλήσει το σπίτι τους, κάτι που θεωρούσε σημαντικό για την οικογένεια.

«Προτίμησε να κοιτάξει τον εαυτό της»

Παρά τις προσπάθειες του πατέρα του να αποτρέψει την πώληση του πατρικού σπιτιού, η μητέρα του άνδρα προτίμησε να ακολουθήσει τη δική της οδό. Παρόλο που είχε προταθεί να της δοθεί ένα σημαντικό οικονομικό ποσό για να καλύψει τις ανάγκες της, εκείνη αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες για τον πατέρα του. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Της ζήτησα να μην το κάνει, όμως μου είπε πως τώρα είμαι ενήλικας και εκείνη πρέπει να φροντίσει τον εαυτό της».

Η πώληση του σπιτιού δημιούργησε σημαντικά οικονομικά προβλήματα στον πατέρα του, ο οποίος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει χρέη. Έκτοτε, ο 36χρονος άνδρας συνέχισε να στηρίζει τον πατέρα του οικονομικά, προσπαθώντας να του προσφέρει στήριξη στα δύσκολα αυτά χρόνια.

Η ασθένεια της μητέρας και η …αδιαφορία του

Πέρασαν τα χρόνια και η μητέρα του επιχείρησε κάποιες φορές να επικοινωνήσει μαζί του, ωστόσο εκείνος απέρριπτε τις προσπάθειές της, επιλέγοντας να διατηρήσει την απόσταση που είχε θέσει. Τα ξαδέλφια και οι θείοι του τον ενημέρωσαν πρόσφατα ότι η μητέρα του διαγνώστηκε με καρκίνο, περιμένοντας πιθανώς κάποια ανταπόκριση. Ωστόσο, ο άνδρας απάντησε με απόλυτη αδιαφορία, παραμένοντας σταθερός στην απόφασή του να μην έχει επαφή μαζί της.

«Δεν θέλω να της ξαναμιλήσω»

Όταν του είπαν για την ασθένεια της μητέρας του, εκείνος αντέδρασε ψυχρά: «Τους είπα ότι δεν με νοιάζει και πως, για εμένα είναι ήδη νεκρή από την ώρα που μου είπε ότι εύχεται να μην με είχε γεννήσει και προσπάθησε να με αφήσει άστεγο». Αυτή η αντίδραση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας του, η οποία τον κατηγόρησε ότι είναι άκαρδος, ενώ του υπενθύμισαν πως, ό,τι και αν έχει συμβεί, εκείνη παραμένει η μητέρα του.

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται, ο άνδρας συνεχίζει να νιώθει ότι τα παλιά τραύματα είναι ακόμη ζωντανά. Δεν είναι βέβαιος για το αν έχει δίκιο να αδιαφορεί για τη μητέρα του, ωστόσο παραμένει αμετάπειστος στη στάση του, καθώς τα συναισθήματα που κουβαλά δεν του επιτρέπουν να κάνει αυτό το βήμα συμφιλίωσης.

Exit mobile version