Η μητέρα ήθελε το όνομα της μάνας της και ο πατέρας της δικής του: Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Μια πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να ρίξει φως στη διαμάχη ενός διαζευγμένου ζευγαριού για την ονοματοδοσία της κόρης τους. Ο πατέρας και η μητέρα του παιδιού ήθελαν να δώσουν το όνομα της μητέρας τους αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να φτάσουν μέχρι το ανώτατο δικαστήριο για την τελική απόφαση.

Η διαφωνία για το όνομα

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά η συμβίωσή τους δεν ήταν ιδανική από την αρχή. Τον Αύγουστο του 2015 απέκτησαν μια κόρη, και λίγο μετά τη γέννησή της, η μητέρα έφυγε από τη συζυγική κατοικία, παίρνοντας μαζί της το παιδί. Η διαφωνία για την ονοματοδοσία της κόρης τους ξεκίνησε όταν η μητέρα ήθελε να δώσει το όνομα της δικής της μητέρας, ενώ ο πατέρας επιθυμούσε το όνομα της δικής του μητέρας, κάτι που αρχικά είχε συμφωνήσει η μητέρα όσο ήταν ακόμα μαζί.

Μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, η κατάσταση κλιμακώθηκε με καβγάδες, έντονες διενέξεις και αλληλομηνύσεις. Τελικά, η επιμέλεια του παιδιού ανατέθηκε οριστικά στη μητέρα, με τη συναίνεση και του πατέρα.

Το δικαστικό δράμα

Η διαφωνία για την ονοματοδοσία του παιδιού οδήγησε το ζευγάρι στα δικαστήρια. Η μητέρα είχε ήδη βαφτίσει το παιδί με το όνομα της μητέρας της όταν ήταν τριών ετών, ενώ ο πατέρας επέμενε να δοθεί το όνομα της δικής του μητέρας. Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει για το όνομα του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Σύμφωνα με το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το παιδί είχε ήδη συνηθίσει να αποκαλείται με το όνομα που του έδωσε η μητέρα του, και ήταν μέρος της ταυτότητάς του. Ο πατέρας πρότεινε τη διπλή ονοματοδοσία, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό θα δημιουργούσε σύγχυση στο παιδί, λόγω των κακών σχέσεων μεταξύ των γονέων.

Η τελική απόφαση

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι το όνομα που δόθηκε από τη μητέρα του παιδιού ήταν προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και απέρριψε την πρόταση του πατέρα για αλλαγή. Η ονομασία δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο του μυστηρίου της βάπτισης, και το δικαστήριο μπορεί να αλλάξει το όνομα αν αυτό κριθεί αναγκαίο για το συμφέρον του παιδιού.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οποιαδήποτε αντικατάσταση του ονόματος θα δημιουργούσε σοβαρή σύγχυση στην ταυτότητα του παιδιού, και γι’ αυτό επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, επιβάλλοντας και δικαστικά έξοδα ύψους 1.800 ευρώ στον πατέρα.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version