Επιστήμονες έφτιαξαν ένα τεστ που “μετράει” την ψυχοπάθεια των γατών, με στόχο να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες τους να τις κατανοήσουν καλύτερα και να βελτιώσουν την ευημερία τους.
Πολλοί μπορεί εν αγνοία τους να ζουν με έναν ψυχοπαθή, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality. Γλυκές και χαριτωμένες εκ πρώτης όψεως, οι γάτες έχουν μια κακή πλευρά, η οποία πλέον μπορεί να μετρηθεί χάρη σε ένα πρόσφατα αναπτυγμένο τεστ ψυχοπάθειας γι’ αυτές.
Διαθέσιμο στο διαδίκτυο για να το συμπληρώσει κάθε ιδιοκτήτης γάτας, το τεστ μετρά 46 συμπεριφορές αιλουροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ενός ψυχοπαθούς κατοικίδιου ζώου. Για να δημιουργήσουν το τεστ, οι ερευνητές ξεκίνησαν ρωτώντας 549 άτομα για τα επίπεδα θρασύτητας, κακίας και αναστολής των γατών τους – τα τρία χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τριαρχικό μοντέλο ψυχοπάθειας στους ανθρώπους.
Με βάση αυτές τις απαντήσεις, οι συγγραφείς προσδιόρισαν 40 θέματα συμπεριφοράς, τα οποία χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ένα προκαταρκτικό ερωτηματολόγιο ψυχοπάθειας για γάτες 58 στοιχείων. Στη συνέχεια το χορήγησαν σε άλλους 1.463 ιδιοκτήτες γατών και ανέλυσαν τις απαντήσεις για να βελτιώσουν την έρευνα.
Γνωστό ως CAT-Tri+ test, η τελική έκδοση του ερωτηματολογίου διερευνά 12 διαφορετικές συμπεριφορές που συμβάλλουν στο επίπεδο θρασύτητας μιας γάτας, όπως αν βασανίζουν ποντίκια και άλλα θηράματα πριν τα σκοτώσουν. Τα επόμενα 12 στοιχεία μετρούν την απελευθέρωση, η οποία περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως το κάθισμα σε φορητούς υπολογιστές, βιβλία και άλλα αντικείμενα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οι ιδιοκτήτες.
Στη συνέχεια, το ερωτηματολόγιο επιδιώκει να αξιολογήσει την κακία ρωτώντας για τάσεις όπως η προφανής έλλειψη ενοχής μετά από κακή συμπεριφορά. Εκτός από αυτά τα τριαρχικά χαρακτηριστικά, το μοντέλο ψυχοπάθειας CAT-Tri+ περιλαμβάνει δύο πρόσθετες ιδιότητες, της μη φιλικότητας προς τα κατοικίδια και της μη φιλικότητας προς τον άνθρωπο.
Η πρώτη από αυτές αφορά συμπεριφορές όπως η μετατόπιση άλλων κατοικίδιων από “ευνοϊκές θέσεις”, όπως κρεβάτια και καναπέδες, ενώ η δεύτερη αφορά πράγματα όπως γουργούρισμα ενώ επιτίθεται σε ανθρώπους.
Αφού διεξήγαγαν το τεστ και στη συνέχεια έκαναν κουίζ στους ιδιοκτήτες σχετικά με τις σχέσεις τους με τα κατοικίδια ζώα τους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η απαγόρευση και η μη φιλικότητα προς τα κατοικίδια προέβλεπαν μια υψηλότερη ποιότητα σχέσης γάτας – ιδιοκτήτη. Η κακία και η θρασύτητα προέβλεπαν μια σχέση χαμηλότερης ποιότητας”.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτό το ερωτηματολόγιο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους και να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν την ευημερία τους. “Για παράδειγμα, μια γάτα που έχει υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα «θράσους» μπορεί να επωφεληθεί από τα μεγάλα γατόδεντρα και τα ονυχοδρόμια, καθώς τα στοιχεία CAT-Tri+ υποδηλώνουν ότι μια θρασύτατη γάτα απολαμβάνει την εξερεύνηση και την αναρρίχηση”, γράφουν.
Επιπλέον, προτείνουν ότι το τεστ τους θα μπορούσε να βοηθήσει τα καταφύγια ζώων να επανατοποθετήσουν τις γάτες εντοπίζοντας τους κατάλληλους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, “μια γάτα που έχει υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα «μη φιλική προς τα κατοικίδια» μπορεί να ωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση σε ένα νοικοκυριό όπου δεν υπάρχουν άλλα κατοικίδια”.
Ενώ η ιδέα της συμβίωσης με ένα ψυχοπαθές σαρκοφάγο μπορεί να φαίνεται ανησυχητική, οι συγγραφείς επιμένουν ότι πολλά από τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία ζώων. Στο παρελθόν τέτοιες συμπεριφορές πιθανώς βοήθησαν τους προγόνους των γατών να κυνηγήσουν, να ζευγαρώσουν και να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, και επομένως ήταν απαραίτητες για την επιβίωση του είδους.