Μιχάλης Ιγνατίου: Τα ελληνοτουρκικά δεν λύνονται με «μίνι πόλεμο», κύριε Τραμπ

Την προσπάθεια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να καταστήσει σαφές στον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα το ethnos.gr, ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου. Παρουσιάζεται δε πολύ επιφυαλακτικός για το κατά πόσο πείστηκε ο πρόεδρός των ΗΠΑ:

Το έργο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποδείχθηκε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Όσο δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των συζητήσεων του στο Όβαλ Όφις, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ο καθένας τα εμπόδια που αντιμετώπισε για να πείσει τον δύσπιστο συνομιλητή του, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επιθετικότητα και την παραβατικότητα της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ, ούτε ο πιο εύκολος άνθρωπος είναι, ούτε πείθεται εύκολα όταν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία μονίμως είναι λανθασμένα. Κυριαρχείται το μυαλό του από παράξενες θεωρίες.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε εναντίον των Κούρδων (YPG), που ήταν οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Αμερικής, πρέπει να προβληματίζει τους ηγέτες που τον έχουν απέναντι τους, και έχουν παρόμοια προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα. Είτε τον έχουν απέναντι ως εχθρό, είτε και ως σύμμαχο.

Πρόκειται για μία προβληματική «θεωρία». Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με τις διαφορές των κρατών. Η θεωρία του «μικρού πολέμου» ή του «μίνι» πολέμου μέχρι να προσέλθει η Αμερική για «να φέρει την ειρήνη» δεν μπορεί να ισχύει για περιπτώσεις όπως η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, για να έρθει ως «σωτήρας» ο Ντόναλντ Τραμπ και να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε πολύ μελετημένος στο Όβαλ Όφις, και μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις και τις απορίες του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος λένε πως σκέφτεται μεγαλοφώνως. Και λόγω αυτού, σοκάρει αρκετές φορές τους συνομιλητές διότι ότι περνά από το μυαλό του το εκστομίζει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες ή τις αντιδράσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε με υπομονή και σαφήνεια στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί είναι να μην συμβεί το «θερμό επεισόδιο» που επιδιώκει η Τουρκία και προβληματίζει τους γραφειοκράτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Μετά την πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα για το θέμα της αμερικανικής προσπάθειας για αποκλιμάκωση, που μπερδεύτηκε στα γρανάζια των κομματικών καυγάδων και αναβαθμίστηκε σε «διαμεσολάβηση» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό για τα τηλεφωνήματα του προέδρου Τραμπ στον Ερντογάν και του κ. Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του, που να αφορά την Ελλάδα και γενικά τον πολεμικό πυρετό στη Μεσόγειο, που προκαλείται από την τουρκική παραβατικότητα.

Επίσης δεν επιβεβαιώνουν ότι μετά το τηλεφώνημα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπήρξε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο κ. Πομπέο και ο κ. Μητσοτάκης έχουν «εγκαταστήσει» μία άτυπη κόκκινη γραμμή ώστε να επικοινωνούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Αμερικανός υπουργός, όπως και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με μία πηγή, μετά την κουβέντα του με τον κ. Τραμπ, η οποία δεν ήταν καθ’ όλα «ομαλή» ο κ. Μητσοτάκης ανακουφίστηκε όταν άκουσε τις θέσεις που εξέφρασαν οι κ. Πενς και Πομπέο.

Ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βοήθησαν να αλλάξει εντελώς η ατμόσφαιρα και να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια μία εξαιρετική συζήτηση για τα θέματα της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ αντιλήφθηκε, έστω και αργά, ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή σκέψη για πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία.

Αντίθετα η ειρήνη θα φέρει ευημερία και ηρεμία στο Αιγαίο και γενικότερα σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς -όπως απέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία- η Τουρκία είναι ο απόλυτος ταραξίας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Οπότε, είναι πολύ σημαντική η συνεχής επαφή του κ. Μητσοτάκη με την Ουάσιγκτον, για να μην υλοποιηθεί το σενάριο της βόρειας Συρίας, που φαίνεται ότι στην περίπτωση των Κούρδων επεδίωξε να συμβεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Exit mobile version