Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Παρακάτω θα βρείτε έναν λεπτομερή οδηγό για τους νεοδιόριστους δασκάλους και καθηγητές σχετικά με τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας έχει καταρτίσει έναν σύντομο οδηγό για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, προκειμένου να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς που σκοπεύουν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με αριθμό πρωτοκόλλου 121293/Ε2/15-10-2024, οι αιτήσεις μεταθέσεων θα υποβληθούν από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 15:00, μέσω του online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων. Αυτή η προθεσμία είναι αποκλειστική και αφορά όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων, εκτός από τις αμοιβαίες, για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Π.Δ.50/1996.

Αιτήσεις μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2024-2025

Επιπλέον, από τις 16 έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ (συμπεριλαμβάνονται και οι νεοδιόριστοι), καθώς και οι αιτήσεις βελτίωσης θέσης εντός ΠΥΣΠΕ, χωρίς δυνατότητα αναγραφής προτιμήσεων συγκεκριμένων σχολείων. Οι αιτήσεις για ανακλήσεις μεταθέσεων δεν γίνονται δεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία. Οι λόγοι και οι προϋποθέσεις μετάθεσης πρέπει να ισχύουν τη στιγμή που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Οριστικοποίηση αιτήσεων

Οι αιτήσεις που θα παραμείνουν σε κατάσταση «προσωρινής αποθήκευσης» δεν θα ληφθούν υπόψη, καθώς η προσωρινή αποθήκευση δεν θεωρείται οριστικοποίηση. Η οριστικοποίηση της αίτησης λογίζεται ως υπογραφή και παρέχεται αριθμός πρωτοκόλλου από το σύστημα, ενώ είναι υποχρεωτικό να αποθηκευτεί ή εκτυπωθεί αντίγραφο της αίτησης σε μορφή PDF. Ανάκληση της αίτησης μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αλλά η αίτηση θεωρείται άκυρη μετά την ανάκλησή της.

Σειρά και διαδικασία μεταθέσεων

Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται με την εξής σειρά:
α) στις Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. και σε περιοχές για την Ειδική Αγωγή (ΕΑΕ),
β) σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,
γ) από περιοχή σε περιοχή,
δ) αμοιβαίες μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή.

Ενστάσεις επί των μεταθέσεων

Οι ενστάσεις σχετικά με τις μεταθέσεις εξετάζονται μόνο αν υποβληθούν εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των μεταθέσεων. Σε περίπτωση που οι ενστάσεις υποβληθούν εκπρόθεσμα, δεν γίνονται δεκτές. Τα ίδια ισχύουν και για τις αμοιβαίες μεταθέσεις. Αιτήματα τροποποίησης προτιμήσεων δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά μετά την υποβολή της αίτησης.

Θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης εκπαιδευτικών 2024-2025

Για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος υπηρεσίας στην οργανική θέση μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Ο χρόνος απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ δεν προσμετράται για τη θεμελίωση του δικαιώματος. Υπάρχουν εξαιρέσεις για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες μεταθέσεων και όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κριτήρια μετάθεσης εκπαιδευτικών 2024-2025

Τα κριτήρια που καθορίζουν τις μεταθέσεις είναι τα εξής:

1) Συνολική υπηρεσία
2) Συνυπηρέτηση
3) Οικογενειακοί λόγοι
4) Συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν
5) Εντοπιότητα
6) Πρώτη προτίμηση (για μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή)

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, οι εκπαιδευτικοί που προηγούνται είναι αυτοί που υπερέχουν σε συγκεκριμένα κριτήρια, με σειρά προτεραιότητας τη συνυπηρέτηση, την εντοπιότητα και τους οικογενειακούς λόγους.

Δικαιολογητικά για τις αιτήσεις μεταθέσεων

Τα δικαιολογητικά για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως οι βεβαιώσεις εργασίας συζύγων και λογαριασμοί ασφάλισης ΙΚΑ, πρέπει να αποσταλούν ψηφιοποιημένα στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων. Τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και εντοπιότητας μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr. Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των δικαιολογητικών είναι η ίδια με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η γέννηση τέκνου ή λόγοι υγείας.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στην Ειδική Αγωγή θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mydocs.minedu.gov.gr.

Μεταθέσεις από και προς Γενική – Ειδική Αγωγή

Οι εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις της Ε.Α.Ε., εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, από την άλλη, μπορούν να ζητήσουν μετάθεση στη Γενική Εκπαίδευση αφού έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν επιτρέπεται να μετατεθούν ή να αποσπαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών, όπως όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας ή ανήκουν σε ειδικές διατάξεις, έχουν δικαίωμα απόσπασης και ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και έχοντας πλήρη επίγνωση των διαδικασιών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις μεταθέσεις της σχολικής χρονιάς 2024-2025.

Exit mobile version