Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι πιο μεταδοτική; Πώς αντιδρά στα εμβόλια; – Όλες οι πληροφορίες

Κορονοϊός Covid19 σελφτεστ self test selftest τεστ αντισωμάτων

Το ερώτημα κατά πόσον η μετάλλαξη Όμικρον αποδειχθεί πιο μεταδοτική, θανατηφόρα ή και ανθεκτική στα εμβόλια, και θα αντικαταστήσει την «Δέλτα» κρατά σε ύψιστο συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις – «Παραλλαγή ανησυχίας» την χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι ανιχνεύτηκε μια νέα -και ίσως ιδιαίτερα μεταδοτικής – μετάλλαξη του κορονοϊού στην Νότια Αφρική.

Το σενάριο για την Ευρώπη καθίσταται ακόμη πιο δυσμενές από το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή του ιού -την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονοματοδότησε από το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου «Όμικρον»– εντοπίστηκε ήδη στο Βέλγιο.

Το παράδειγμα της Βρετανίας, που αποφάσισε πρώτη να κλείσει τα σύνορά της, ακολούθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Ελβετία. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε να διακοπούν όλα τα ταξίδια προς την Ευρώπη από τη Νότια Αφρική και έξι γειτονικές της χώρες. Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες, ο Καναδάς για επτά, και η Αυστραλία για 9 χώρες.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσαρμόσει το σκεύασμα της αν χρειαστεί εντός 100 ημερών ενώ η Moderna προτίθεται να αναπτύξει σύντομα εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση που θα δρα κατά της παραλλαγής. Ανάλογες δήλωσες έκαναν η AstraZeneca και η Johnson&Johnson.

Τι πρέπει να ξέρεις για τη μετάλλαξη

Εν τω μεταξύ ο Guardian δημοσίευσε χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις για τη νέα μετάλλαξη η οποία φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα.

Το δημοσίευμα του Guardian.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη;

Αναγνωρίστηκε μόλις την Τρίτη (23/11) και χαρακτηρίστηκε ανησηχυτική για τις πολλές μορφές της. Συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένη επαρχία της Νοτίου Αφρικής η οποία περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

Από που προέρχεται;

Το “παλαιότερο” δείγμα της εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να εμφανίστηκε σε μόλυνση ανοσοκατεσταλμένου ανθρώπου, πιθανότατα από Aids.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Διότι η B.1.1.529 “γεννά” περίπου 30 διαφορετικές μεταλλάξεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τις συνολικές μεταλλάξεις που προκαλεί η Delta. Το αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή τη μετάλλαξη αποτελεί, προς το παρόν, ερωτηματικό. Είναι πιθανό αυτό το νέο στέλεχος να μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τι ακριβώς ισχύει για τα υπάρχοντα φάρμακα;

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα προσφάτως εγκεκριμένα φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, εμποδίζοντας την περαιτέρω διασπορά. Υπάρχει όμως περίπτωση τα μονοκλωνικά φάρματα να στοχεύουν σε τμήματα του ιού που έχουν ήδη μεταλλαχθεί.

Μπορεί η νέα μετάλλαξει να χειροτερέψει την ασθένεια Covid-19;

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για πιο αξιόπιστα συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί τα συμπτώματα της Covid να επιδεινωθούν.

Πόσο πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και στο Βέλγιο από άτομο ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρισκόνταν στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Νέα μέτρα αποφάσισε η Ελλάδα για τα ταξίδια

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης, της μετάλλαξης Όμικρον του νέου κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Με τις χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τη σύνδεσή τους με χώρες της νότιας Αφρικής, πριν καν συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δώσει παγκόσμια οδηγία, και η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στη νέα μετάλλαξη. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες από τις χώρες της νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με ειδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία.

Συγκεκριμένα: Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη Όμικρον) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Exit mobile version