Νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα εμβόλια και την προστασία που προσφέρουν απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.
Μετά τα στοιχεία από το Ισραήλ που μείωσαν τα στατιστικά για το Pfizer σε αποτελεσματικότητα 39%, μια νέα έρευνα από τον Καναδά ανατρέπει τα δεδομένα.
Νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα εμβόλια και την προστασία που προσφέρουν απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Μετά τα στοιχεία από το Ισραήλ που μείωσαν τα στατιστικά για το Pfizer σε αποτελεσματικότητα 39%, μια νέα έρευνα από τον Καναδά ανατρέπει τα δεδομένα.
Όπως αναφέρει η έρευνα τα εμβόλια της Pfizer, Moderna και το AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι των συμπτωματικών ασθενειών που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Μόνο μία δόση των εμβολίων BioNTech / Pfizer, Moderna ή Oxford / AstraZeneca προσφέρει υψηλότερη προστασία από συμπτωματικές ασθένειες που προκαλούνται από την παραλλαγή Δέλτα από ό, τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, ανέφερε μια καναδική μελέτη.
Η μελέτη σε πραγματικές συνθήκες ανακοινώθηκε από την AstraZeneca την Παρασκευή, αλλά δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων BioNTech / Pfizer, Moderna και Oxford / AstraZeneca με διάφορες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία εμβόλια παρέχει «σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων και σοβαρών».
Συγκεκριμένα, η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, με μία μόνο δόση ήταν:
- 56% για το εμβόλιο Pfizer
- 72% για το εμβόλιο Moderna
- 67% για το εμβόλιο AstraZeneca
Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine.
Όσον αφορά την πιο σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο, η καναδική μελέτη έδειξε ότι μία δόση των εμβολίων ήταν αποτελεσματική:
- Pfizer: 78%
- Moderna: 96%
- AstraZeneca: 88%
Όπως αναφέρει το Politico, η μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους (peer review), ανακοινώθηκε από την AstraZeneca χθες, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 16 Ιουλίου. Συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των εταιρειών Pfizer, Moderna και AstraZeneca, με διάφορες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ακόμη και μία δόση από τα τρία αυτά εμβόλια παρέχει «σημαντική προστασία έναντι συμπτωματικών λοιμώξεων και σοβαρών συνεπειών».
Την ίδια στιγμή, τη δική τους διαβεβαίωση για την ασφάλεια των εμβολίων δίνουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
«Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες», αναφέρουν. Αφορμή για την εν λόγω τοποθέτηση είναι οι αναρτήσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν, δίχως επιστημονικά επιχειρήματα ότι «δεν είναι πραγματικά εμβόλια, και αλλάζουν κάπως τα γονίδια μας ή εισάγονται στο DNA των κυττάρων μας».
Είναι αρκετά συχνό, αναφέρουν οι δύο Καθηγητές, ειδικά στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης να αναφέρεται ότι «αυτά τα εμβόλια είναι ένα είδος γονιδιακής θεραπείας, και αν και εν μέρει αυτό δεν είναι εντελώς λανθασμένο, παραλείπονται ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης των εμβολίων: δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες».
Επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές διαστρεβλώσεις σχετικά με τον μηχανισμό δράσης από άτομα και οργανώσεις που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη ή δεν έχουν σχετικές γνώσεις και ονομάζουν τα εμβόλια ως «γονιδιακή θεραπεία».