McDonald’s: Ένας νεκρός και 50 άρρωστοι από μπέργκερ – Τι είναι το συγκεκριμένο βακτήριο και πώς μεταδίδεται

Mc Donald's
Από το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) μολύνθηκαν ένας άνθρωπος που πέθανε και πολλά άλλα άτομα που αρρώστησαν, τρώγοντας σε εστιατόρια της αλυσίδας McDonald’s.

Συνολικά, 50 άνθρωποι μολύνθηκαν από το ίδιο στέλεχος του E.coli, οι δέκα από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο ενώ ένας ηλικιωμένος πέθανε στο Κολοράντο. «Όλα τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν είπαν πως έφαγαν σε McDonald’s προτού αρρωστήσουν, κι οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν πως έφαγαν (συγκεκριμένο) χάμπουργκερ» γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder» στις ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο ενδέχεται να αποσυρθεί και να είναι «προσωρινά μη διαθέσιμο» σε κάποιες πολιτείες, πρόσθεσαν τα CDC.

Το συγκεκριμένο συστατικό που προκάλεσε τις μολύνσεις από το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ωστόσο ενδέχεται να είναι είτε ο κιμάς βοδινού, ή τα κρεμμύδια. Και τα δύο υλικά αυτά αποσύρθηκαν από τα McDonald’s στις πολιτείες όπου αναφέρθηκαν μολύνσεις για να ερευνηθεί το θέμα, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία. Οι περισσότεροι εξ όσων μολύνονται αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, όμως ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμη και να πεθάνουν.

Να σημειωθεί πως στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν βρίσκονται στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα, όμως το πρόβλημα αφορά συνολικά δέκα πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, υπογράμμισαν σε δελτίο Τύπου τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ο κυριότερος αμερικανικός οργανισμός δημόσιας υγείας.

Τι είναι το E.Coli

Το E.Coli είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των τροφίμων και του μικροβιώματος του εντέρου μας. Ωστόσο στον οργανισμό μας, συναντώνται τα «ακίνδυνα» είδη του E.Coli και όχι οι τύπου του βακτηρίου που απειλούν να μας ρίξουν στο κρεβάτι.

Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για τα γεύματα του McDonald’s, στα οποία ανιχνεύθηκε το E.Coli O157:H7. Το συγκεκριμένο υποείδος του E.Coli παράγει μια τοξίνη που προκαλεί διάρροια, ενώ στη χειρότερη περίπτωση η μόλυνση από το O157:H7 επιφέρει νεφρική ανεπάρκεια και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ποιοι κινδυνεύουμε περισσότερο

Ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη μόλυνση από το E. Coli, είναι τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (40+) ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς μεταδίδεται

Το E.Coli απειλεί να τρυπώσει μέσα μας όταν καταναλώνουμε μολυσμένα τρόφιμα ή όταν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ζώα, αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Στην περίπτωση των McDonald’s, οι υγειονομικοί υπάλληλοι αναζήτησαν το E.Coli αρχικά στα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μπιφτέκια βόειου κρέατος. Ωστόσο, η εικασία για τα μπιφτέκια σύντομα απορρίφθηκε, αφού η θερμοκρασία που απαιτεί η διαδικασία του μαγειρέματός τους σκοτώνει τα βακτήρια. Αντίθετα τα κρεμμύδια σερβίρονται ωμά.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα, μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Συνήθως περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Εμετό
Διάρροια
Αίμα στα κόπρανα
Σημάδια αφυδάτωσης όπως η ελάχιστη ούρηση η αυξημένη δίψα και η ζάλη

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το E.Coli προκαλεί περίπου 74.000 μολύνσεις ετησίως. Από αυτές, περισσότερες από 2.000, καταλήγουν σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και περίπου 61 στον θάνατο.

Μάλιστα, μετά το 2023 οι λοιμώξεις από το E.Coli αυξήθηκαν. Ωστόσο, το αισιόδοξο είναι ότι οι περιπτώσεις σοβαρής νεφρικής βλάβης που προκλήθηκαν από τα βακτήρια του E.Coli τα τελευταία 2 χρόνια παραμένουν σταθερές.

Τι λέει η McDonald’s

Ο πρόεδρος της McDonald’s ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε ότι η κατανάλωση προϊόντων από τη δημοφιλή αλυσίδα fast food είναι ασφαλής και ότι τα μολυσμένα υλικά έχουν βγει από την αλυσίδα εφοδιασμού των εστιατορίων.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορείτε να πάτε στα McDonald’s και να απολαύσετε τα κλασικά μας προϊόντα χωρίς να αρρωστήσετε», δήλωσε ο Erlinger, στην εκπομπή «Today Show» του NBC την Τετάρτη.

«Η εξυπηρέτηση των πελατών με ασφάλεια σε κάθε εστιατόριο, κάθε μέρα, είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα», ανέφερε η McDonald’s σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφέρεται στα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν την καθημερινή θερμομέτρηση και το ωριαίο πλύσιμο των χεριών των υπαλλήλων. Σημειώνει επίσης ότι τα Quarter Pounders μαγειρεύονται κατά παραγγελία σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τον κώδικα του FDA για τις βέλτιστες πρακτικές.

Exit mobile version