Μαρία Καρυστιανού: Αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή και την δικαιοσύνη

Μαρία Καρυστιανού

Η Μαρία Καρυστιανού, η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα για δικαιοσύνη μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αποκαλύπτει για πρώτη φορά λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής, καθώς και την άποψή της για τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» εκφράζει τη γνώμη της με ειλικρίνεια, ενώ αγωνίζεται για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα και τις οικογένειές τους.

Η Μαρία, που ήρθε στην Ελλάδα από την Αγγλία, μιλάει ανοιχτά για τις εμπειρίες της και για το εάν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τα προσωπικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειές της και τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο η δικαιοσύνη μπορεί να φέρει λύσεις στο τραγικό αυτό περιστατικό.

Το κουτί των οστών

Στο γραφείο του ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, που έχει αναλάβει την υπόθεση των Τεμπών, βρίσκεται ένα κουτί με μη ταυτοποιημένα οστά. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τα βαγόνια των δύο τρένων που συγκρούστηκαν, καθώς και από το έδαφος στο σημείο του δυστυχήματος. Ένας συγγενής που επισκέπτεται το γραφείο του ανακριτή μπορεί να βρεθεί μπροστά σε αυτό το κουτί, το οποίο παραμένει ως σύμβολο της ανοιχτής πληγής της τραγωδίας.

Ο ρόλος της Καρυστιανού στον σύλλογο «Τέμπη 2023»

Η Μαρία Καρυστιανού συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενάμιση χρόνο μετά το τραγικό γεγονός. Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, που διοργανώθηκε για τη μνήμη των θυμάτων, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω της ύπαρξης εισιτηρίου. Παρόλο που δημιουργήθηκαν εντάσεις, το εισιτήριο κρίθηκε απαραίτητο για να καλυφθούν οι δαπάνες της συναυλίας, αλλά και για να συγκεντρωθούν χρήματα για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δημόσιες εντάσεις, ιδιωτική ψυχραιμία

Παρά τον πόνο της απώλειας, η Καρυστιανού δεν είναι απλώς μια μητέρα που εκδηλώνει την αγανάκτησή της δημόσια. Από την πρώτη στιγμή έδειξε τη δυνατότητά της να εκφράζει αιτήματα δικαιοσύνης με καθαρότητα και επιμονή. Στην ιδιωτική της ζωή, η ρητορική της είναι ακόμη πιο ψύχραιμη και τεκμηριωμένη, ιδιαίτερα όταν συζητά με άτομα μακριά από την κάμερα.

Παρότι πολλοί αναγνωρίζουν τη δύναμή της, δεν έλειψαν οι επικριτές. Η πολιτική κριτική και οι επιθέσεις στο διαδίκτυο ήταν αναμενόμενες, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από κριτική όταν εκφράζει απόψεις αποδοκιμαστικές για τους θεσμούς.

Η ένταση γύρω από τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο ξεσήκωσε περισσότερες αντιδράσεις από κάθε άλλη πρωτοβουλία της Καρυστιανού. «Δεν κάναμε τη συναυλία για να γιορτάσουμε, αλλά για να τιμήσουμε τη μνήμη», εξηγεί η ίδια. Η συναυλία είχε ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παρότι κάποιοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν εκπροσωπεί όλους τους συγγενείς, η Καρυστιανού ξεκαθαρίζει ότι ο σύλλογος δεν χρειάζεται να έχει μέλη όλους τους συγγενείς για να επιτύχει τον σκοπό του.






Δικαιοσύνη υπό αμφισβήτηση

Η Μαρία Καρυστιανού δεν διστάζει να εκφράσει τη δυσπιστία της προς τη δικαιοσύνη. «Όχι, δεν έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», δηλώνει χωρίς επιφυλάξεις. Παρότι μπορεί να ακούγεται σκληρή, τα επιχειρήματά της βασίζονται στην πεποίθηση ότι υπάρχει προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης. Μπορεί κάποια από τα επιχειρήματά της να αμφισβητούνται, αλλά άλλα είναι δύσκολο να αγνοηθούν, όπως η υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, που σύμφωνα με την Καρυστιανού, εκμεταλλεύτηκε τη βουλευτική ασυλία για να αποφύγει τη δικαιοσύνη.

Ο ρόλος του Καραμανλή και οι αντιδράσεις

Ωστόσο, οι κατηγορίες ότι ο Καραμανλής προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία είναι θεσμικά αβάσιμες. Μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, οι υπουργοί δεν απολαμβάνουν ασυλίας για τα αδικήματα που διαπράττουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Παρόλα αυτά, η Καρυστιανού επιμένει ότι όταν υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο δυστυχήματος, έπρεπε να είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ.

Πολιτική και ιατρική

Η Καρυστιανού προέρχεται από μια παραδοσιακή δεξιά οικογένεια και έχει σπουδάσει ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Αγγλία και παράλληλα ασχολήθηκε με την εναλλακτική ιατρική. Η απόφασή της να επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν κυρίως για τα παιδιά της, παρόλο που η ζωή στην Αγγλία την είχε κερδίσει.

Σήμερα, η ιατρική της καριέρα είναι παράλληλη με τον αγώνα της για δικαιοσύνη. Η καθημερινότητά της χαρακτηρίζεται από την αφοσίωσή της στην υπόθεση του δυστυχήματος, προσπαθώντας να δικαιώσει τη μνήμη του παιδιού της και των άλλων θυμάτων. «Παίρνω δύναμη από το λειτούργημα της ιατρικής, αλλά με κρατάει όρθια η επιθυμία να κάνω ό,τι μπορώ για τη δικαίωση του παιδιού μου», καταλήγει.






Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή».

Exit mobile version