Η Μαρί Σαντάλ αποκαλύπτει πώς μεγαλώνει τα παιδιά της με τον Παύλο Ντε Γκρες, μέσα από τη δική της φιλοσοφία για τη μητρότητα, την ευγένεια και τη σημασία της παρουσίας στην καθημερινότητα.
Μια σπάνια εξομολόγηση για τη ζωή της οικογένειας
Η Μαρί Σαντάλ σπανίως παραχωρεί συνεντεύξεις, αλλά με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Οι καλοί τρόποι ξεκινούν από το πρωινό» μίλησε στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ι. Ανέστη για το περιοδικό Harper’s Bazaar. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από σημαντικά θέματα της ζωής της: τη μητρότητα, την καθημερινότητα με τα παιδιά της και τις αξίες που προσπαθεί να τους μεταδώσει.
Η μητρότητα και η σημασία της αληθινής παρουσίας
Στην ερώτηση αν η μητρότητα άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της παρουσίας, απαντά χωρίς δισταγμό:
«Απολύτως. Η μητρότητα μου άλλαξε τελείως την οπτική. Κατάλαβα ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου δεν είναι το τέλειο κολατσιό ή το τακτοποιημένο δωμάτιο, είναι η αμέριστη προσοχή σου».
Όπως εξηγεί, στο σπίτι τους υπάρχει ένας απλός αλλά ουσιαστικός κανόνας: χωρίς κινητά τηλέφωνα στο τραπέζι. Το πιο όμορφο είναι πως αυτός ο κανόνας δεν χρειάζεται πια να επιβάλλεται, αφού τα ίδια τα παιδιά υπενθυμίζουν στους γονείς να αφήσουν στην άκρη τις συσκευές.
«Κάτι έκανα σωστά, λοιπόν. Η παρουσία δεν έχει να κάνει με το να τα κάνεις όλα τέλεια. Έχει να κάνει με το να είσαι εκεί, με την καρδιά σου. Αυτό μένει. Αυτό θυμούνται τα παιδιά, ότι ήσουν εκεί όταν σε χρειάζονταν».
Η ευγένεια ως γλώσσα συναισθηματικής νοημοσύνης
Η εθιμοτυπία για πολλούς θεωρείται ξεπερασμένη και άκαμπτη, όμως η Μαρί Σαντάλ την προσεγγίζει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο:
«Χρειάζεται να αλλάξουμε οπτική. Να δούμε τους τρόπους, όχι ως σύνολο κανόνων, αλλά ως γλώσσα συναισθηματικής νοημοσύνης. Το EQ είναι σήμερα πιο πολύτιμο από ποτέ. Παιδιά που μαθαίνουν να δείχνουν ενσυναίσθηση, να αντέχουν τις δυσκολίες, να καταλαβαίνουν τον εαυτό τους γίνονται πιο ουσιαστικοί φίλοι, σύντροφοι, συνεργάτες».
Τονίζει πως οι τρόποι δεν είναι εργαλείο ελέγχου, αλλά σύνδεσης. Δεν χρειάζεται να είναι αυστηροί, αλλά να βασίζονται σε γνήσιες αξίες όπως ο σεβασμός, η φροντίδα και η προσοχή προς τον άλλον.
«Οι τρόποι δεν είναι για να διορθώνουμε, είναι για να συνδεόμαστε. Δεν χρειάζεται να είναι αυστηροί. Μπορούν να είναι ευέλικτοι, παιχνιδιάρικοι, ανθρώπινοι. Αρκεί να στηρίζονται σε αληθινές αξίες, όπως ο σεβασμός, η φροντίδα, η προσοχή στον άλλο. Αυτό είναι το μέλλον της εθιμοτυπίας».
Τα όρια με την τεχνολογία μέσα στην οικογένεια
Ένα από τα κομμάτια του βιβλίου της που ξεχωρίζει είναι η στάση της απέναντι στην τεχνολογία. Δεν προσεγγίζει το ζήτημα τιμωρητικά, αλλά μέσα από την έννοια της παρουσίας.
«Λατρεύω να βλέπω τα παιδιά μου – ενήλικες πια – να διαβάζουν. Είναι κάτι που μου δίνει ελπίδα. Μέσα στον ασταμάτητο θόρυβο του διαδικτύου, νιώθω ότι έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τον χρόνο της ησυχίας και της περιέργειας».
Θυμάται πως όταν τα παιδιά της ήταν μικρά, το διάβασμα πριν τον ύπνο ήταν μια ιερή συνήθεια. Και κάποιες φορές, απλώς έκλειναν το Wi-Fi – όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν υπενθύμιση για να επιστρέψουν στο παρόν.
«Και, ναι, υπήρξαν βράδια που απλώς κλείναμε το Wi Fi. Όχι σαν τιμωρία, αλλά σαν υπενθύμιση: εδώ, τώρα μαζί. Δεν χρειάζονται μεγάλες δηλώσεις. Χρειάζεται να δημιουργήσεις χώρο για την παρουσία. Και μερικές φορές η απόλυτη πολυτέλεια είναι κάτι τόσο απλό όσο λίγη σιωπή».
Η Μαρί Σαντάλ δεν προτείνει αυστηρούς κανόνες, αλλά μια απλή, ανθρώπινη καθημερινότητα που δίνει χώρο στη σύνδεση και την αληθινή επαφή. Μέσα από το παράδειγμά της, δείχνει πως οι καλοί τρόποι, η παρουσία και η ευγένεια μπορούν να ανθίσουν ακόμα και στον σύγχρονο, ταχύ ρυθμό ζωής.