Στην εκτίμηση πως μέχρι το καλοκαίρι τα πράγματα θα έχουν χαλαρώσει πολύ, προχώρησε ο καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση όταν χαλαρώσουμε τα μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το προλάβουμε με διαφορετικό τρόπο.
Όπως είπε, από τον Μάιο και μετά, θα έχουμε αρκετά τεχνολογικά εφόδια ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρξει δεύτερο κύμα,το οποίο θα ξεκινήσει από κρούσματα εντός Ελλάδας.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου πρέπει να δούμε ύφεση, επισήμανε, εξηγώντας πως ο ιός κάνει εκρηκτικές επιδημίες που καταρρέουν γρήγορα, θα δούμε την κατάρρευση πολύ σύντομα.
Δύο εβδομάδες πίσω η επαρχία
«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια» συνέχισε, εξηγώντας πως η επαρχία βρίσκεται δύο εβδομάδες πίσω από τα αστικά κέντρα στην εξέλιξη της επιδημίας.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η θερμοκρασία και η άνοδός της βοηθάει αλλά δεν είναι αντισηπτικό, θα μειώσει τη μεταδοτικότητα του ιού έως 50% αλλά δεν είναι επαρκές αυτό για να τερματίσει την πανδημία. Οπότε, ας μην περιμένουμε μαγικά στην αλλαγή του καιρού, ανέφερε.
Οι θεραπείες οι αντιιικές είναι πολύ συγκεκριμένες και έχουν ελάχιστη επίδραση στα οξεία λοιμώδη, θα έρθουν κάποια στιγμή αλλά δεν περιμένω τραγική επίδραση, το εμβόλιο είναι η μέρα με τη νύχτα, εξήγησε.
Τα πιο αισιόδοξα σενάρια είναι να έρθει έως τέλος καλοκαιριού και θα δώσει τη λύση ενώ η θεραπεία όχι.
«Να μην περιμένουμε πως θα έρθει ένα μαγικό φάρμακο και θα λύσει το θέμα. Μπορεί να βοηθήσει βαρέως πάσχοντες αλλά όχι το σύνολο του πληθυσμού» κατέληξε.