«Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή», είπε από την πλευρά του ο τραγικός πατέρας
Σε εκδήλωση για τα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, βρέθηκαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους στο πρωτοφανές έγκλημα και αποζητούν δικαίωση και απόδοση ευθυνών.
Οι δυο τους εκπροσωπώντας το Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, καθώς και η νομική σύμβουλος του συλλόγου Ελεονώρα Γεωργίου, βρέθηκαν στην εκδήλωση στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο, που διοργάνωση το Συμπόσιο Πολιτισμού κι έκαναν λόγο για τον αγώνα που δίνουν, ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της τραγωδίας, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Η Μαρία Καρυστιανού συγκλόνισε για ακόμη μία φορά μιλώντας για την κόρη της Μάρθη, καθώς και για τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. «Εκείνο το βράδυ για εμάς ο χρόνος σταμάτησε. Οι μανάδες και πατεράδες παγώσαμε… Νεκρώθηκε μαζί με τα παιδιά μας το πιο τρυφερό κομμάτι της ψυχής μας… Μόλις αρχίσαμε να συνερχόμαστε αντιληφθήκαμε πως η καρδιές μας δεν χτυπάνε πια το ίδιο», ανέφερε αρχικά.
«Αντί να τους απασχολεί αν θα πάνε φυλακή, νοιάζονται για τα αποτελέσματα των εκλογών»
Η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, που βρήκε φρικτό θάνατο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, επεσήμανε πως αυτό που απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων είναι πλήρη ταύτιση των πολιτών, ίσα δικαιώματα, όμοια ευκολία στην ζωή και ισότιμη πρόσβαση με τους άριστους της Βουλής σε γενετήσια δικαιώματα των ανθρώπων, όπως η ασφάλεια η ισονομία η εξασφάλιση της τροφής της υγείας, της παιδείας. «Αξιοπρέπεια για όλους απέναντι στη ζωή και στο θάνατο. Πόσο κρίμα να αναγκαζόμαστε να ζητάμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ελευθερία λόγου, ελευθερία. Ανάπτυξη. Πραγματική, ατομική ή συλλογική, δική μας και όχι εισαγωγής», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο που δεν ξέχασε, αλλά αγάπησε τα παιδιά των Τεμπών.
Στη συνέχεια, η Μαρία Καρυστιανού, που καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος, εξέφρασε την οργή της για τους πολιτικούς. «Αντί να τους απασχολεί αν θα πάνε φυλακή, νοιάζονται για τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλήθεια, όταν αποδείξουμε την ενοχή τους, πώς θα δικαιολογήσουν την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις εκλογές και την παρουσία τους στη Βουλή; Αν είχαν ποτέ ανθρωπιά ή στην πορεία την έχασαν, δεν με απασχολεί! Και από τη στιγμή που έχω χάσει το παιδί μου εξαιτίας τους, είναι κάτι που δεν με αφορά να δω με συμπόνοια, κάθε άλλο. Δεν γνωρίζω αν όσοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες της ζωής μας είναι από αυτόν τον κόσμο ή πρεσβεύουν κάτι ξένο από αγάπη. Ξένο είναι σίγουρα απέναντι στα πρόσωπα των παιδιών μας. Αυτό το γνωρίζω. Δεν ξέρω, αν ξεκίνησε έτσι αυτό το κακό ή αν στην πορεία εξελίχθηκε σε τέτοιο τέρας», τόνισε και κατέληξε:
«Αν είχα λίγο χρόνο μαζί της θα τα έκανα όλα διαφορετικά… Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή. Τώρα ξέρω!».
«Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή»
Από την πλευρά του, ο κ. Ασλανίδης που έχασε τον 26χρονο Δημήτρη του, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που «πάγωσε» τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε πως δέκα μήνες αργότερα, έξω από τη Λάρισα, ένα χωριό το Κουλούρι, βρέθηκαν στα καμένα βαγόνια, από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οστά από κοπέλες που αναγνωριστήκανε με προσωπικά αντικείμενα.
«Όλα αυτά ήταν σε ποτάμια, σε πλημμυρισμένο χώρο, με περιττώματα και σκουπίδια», ανέφερε και συνέχισε: «Ο τρόπος να δικάσεις και να συγκρίνεις και να μετρήσεις τον πόνο που εσύ ο ίδιος προκάλεσες.. εμείς απαντάμε: σιωπή να κάνετε εσείς που είστε με τους δολοφόνους .. εμείς οι υπόλοιποι θα ουρλιάζουμε».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο φόβος έρχεται όταν πλησιάζει κάτι κακό ή άγνωστο. «Όμως για μας αυτό το συναίσθημα εξαντλήθηκε. Όλο το φόβο που μπορεί άνθρωπος να φανταστεί τον έζησαν τα παιδιά μας τη νύχτα της 28 Φεβρουαρίου 2023. Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, απέμεινε μόνο οργή που μας ωθεί και μετατρέπεται σε δύναμη ανεξάρτητη» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος προανήγγειλε νέες μηνύσεις και αγωγές ειδικά προς την Εγκληματολογική Υπηρεσία. «Δεν έκαναν καθόλου τοξικολογικές εξετάσεις στα καμένα παιδιά (…). Απλά έδωσαν σε όλους τους γονείς ένα χαρτί “βίαιος θάνατος, πλήρης απανθράκωση” και αυτό ήταν. Ούτε αιτία μέσα, δηλαδή εάν ανέπνευσε το καυστικό υγρό και μετά πέθανε ή αν κάηκε ζωντανός αυτά δεν τα έχει πάρει κανένας. Πήραμε ένα κλειστό φέρετρο. Κακώς τους εμπιστευτήκαμε (…) αλλά έχουμε ξετυλίξει το κουβάρι εντελώς. Στα Δικαστήρια θα γίνει χαμός», κατέληξε ο τραγικός πατέρας.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Ρος Ντέιλι, την Κέλυ Θωμά και το Μάνο Παπαδάκη, ενώ απαγγέλθηκαν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και του Γιώργου Σεφέρη. Την εκδήλωση εμπνεύστηκε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Γεωργουδής, ο οποίος τόνισε ότι το σημαντικό αυτό θέμα «αφορά την ηθική , την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που είναι οικουμενικές αξίες ζωής και θεμελιώδη βάθρα της πολιτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας».