Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει πλέον την άρση του lockdown με βάση ημερομηνίες, αλλά ανάλογα με τα δεδομένα της εξέλιξης του κορονοϊού.
Αυτά τα Χριστούγεννα πάντως θα είναι σίγουρα διαφορετικά.
Το δεύτερο κύμα κορονοϊού δε λέει να κοπάσει μετά από 19 ημέρες lockdown και ως εκ τούτου η κυβέρνηση εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό σταδιακού ανοίγματος με βάση προκαθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα προχωρήσει σε βήματα χαλάρωσης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, όπως άλλωστε αναμένετο, κάτι που άφησε να διαφανεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Και το κυριότερο, είπε ότι ο σχεδιασμός δεν θα αφορά ημερομηνίες, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
“Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να βάλει και ένα φρένο στη σεναριολογία περί ανοίγματος, η οποία εκτιμάται ότι λειτουργεί αρνητικά εν τέλει στην ψυχολογία όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, αφού τείνει να εκληφθεί ως δεδομένη η λήξη του lockdown σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο.
Με άλλα λόγια, ενώ επρόκειτο την Παρασκευή να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown, οι ανακοινώσεις μετατίθενται από βδομάδα και δεν θα οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες θα γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα, αλλά ποια δεδομένα όσον αφορά στα κρούσματα, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, που σπάνε καθημερινά αρνητικο ρεκόρ, θα επιτρέψουν ποια “ανοίγματα”.
Δεν είναι επομένως δεδομένο ότι 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και 14 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα, όπως ήταν ο τελευταίος σχεδιασμός. Υπάρχουν άλλωστε πλέον και εισηγήσεις πως θα ήταν δώρον άδωρον να ανοίξουν τα σχολεία ίσα ίσα για μία- δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές.
Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” αφορά στην εστίαση, καθώς εάν ανοίξει για τις γιορτές υπάρχει φόβος συνωστισμού και υπερμετάδοσης. Έτσι είναι πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου μπαρ και κέντρα διασκέδασης και να επαναλειτουργήσουν μόνο εστιατόρια και καφέ, αλλά μόνο με καθήμενους και με αυστηρό ωράριο, πχ μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς εξάλλου ενδέχεται να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος πολυάριθμων συγκεντρώσεων σε σπίτια και ως εκ τούτου έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για όριο δέκα ατόμων ανά οικία στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό όμως δημιουργεί το ερώτημα πως θα ελέγξει κανείς το οικογενειακό άσυλο. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα ούτως ή άλλως ίσχυε το SMS για τις μετακινήσεις, αλλά και πρόσθετα μέτρα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και βεβαίως απαγορευόταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Το τελευταίο είναι πολύ πιθανό να ισχύσει και για τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθούν εκδρομές σε χωριά και χειμερινά θέρετρα. Εάν όμως δεν έχει αρθεί η υποχρέωση αιτιολόγησης μετακίνησης στο 13033 τις γιορτές, τίθεται το ερώτημα πως θα κινηθεί η αγορά, εφόσον φυσικά έχει ανοίξει, εκτός εάν προστεθεί νέος κωδικός για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Πάντως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύει και τις γιορτές το SMS, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Κυβέρνηση και ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη στους αριθμούς που θα επιτρέψουν βήματα ανοίγματος. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα δεν προβλέπεται να μειωθούν στα 300- 400 όπως αρχικά ήλπιζαν. Αλλά και ότι με περισσότερα από 500 κρούσματα για παράδειγμα, δεν ενδέχεται να ανοίξει η εστίαση, ακόμη και με περιορισμούς.
Οι αποφάσεις εξάλλου δεν έχουν ληφθεί ακόμη και θα κλειδώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ενδεχομένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προβεί σε δηλώσεις τη Δευτέρα, διαφορετικά το σχεδιασμό της κυβέρνησης να ανακοινώσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.