Live ο μεγάλος τελικός της Eurovision – Σάρωσε τη σκηνή η Klavdia, πανηγυρισμοί στο στάδιο

Eurovision

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2025 ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου στη Βασιλεία της Ελβετίας, με την Klavdia να εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι «Αστερομάτα».

Η βραδιά ξεκίνησε δυναμικά στη Βασιλεία

Το σόου άνοιξε στις 22:00 στο St. Jakobshalle, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα από την πρώτη στιγμή. Στον σχολιασμό της βραδιάς βρίσκονται για άλλη μια φορά η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, ενώ η Τζένη Θεωνά έχει αναλάβει να ανακοινώσει το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής.

Η Klavdia εμφανίστηκε 17η στη σκηνή, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι «Αστερομάτα». Λίγο πριν τον τελικό, μίλησε στην ΕΡΤ1 δηλώνοντας:
«Αισθάνομαι ήδη νικήτρια, γιατί η αγάπη που έχω πάρει είναι απίστευτη!».

Η σειρά εμφάνισης και οι συμμετοχές

Στον μεγάλο τελικό διαγωνίζονται συνολικά 26 χώρες, με τη σειρά εμφάνισης να έχει ως εξής:
Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα, Αρμενία, Ελβετία, Μάλτα, Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Σαν Μαρίνο και Αλβανία.

Θεαματικό ξεκίνημα με video από την Ελβετία

Το εναρκτήριο act περιλάμβανε ένα καλοσκηνοθετημένο βίντεο που μας ταξίδεψε σε διάφορα σημεία της Ελβετίας. Εκεί, άνθρωποι επιλέγονται για να μεταφέρουν το βραβείο της Eurovision στο στάδιο, ενώ στο προσκήνιο εμφανίζεται ο Nemo, ο περσινός νικητής.

Αμέσως μετά, ο Nemo βγήκε επί σκηνής και ερμήνευσε το τραγούδι «The Code» με το οποίο είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2024.

Η εντυπωσιακή παρέλαση των σημαιών

Ακολούθησε η παραδοσιακή «παρέλαση των σημαιών», όπου οι 26 εκπρόσωποι ανέβηκαν στη σκηνή με τα εθνικά τους σύμβολα, προσφέροντας ένα πολύχρωμο και συγκινητικό θέαμα.

Κατά τη στιγμή που εμφανίστηκε η ελληνική αποστολή, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε με συγκίνηση:
«Αυτή τη μετάδοση την αφιερώνουμε στην Έλενα Παπαρίζου, που μας τηλεφώνησε λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός».

Η εμφάνιση της Klavdia συγκίνησε το κοινό

Η Klavdia εμφανίστηκε στη σκηνή ως 17η στη σειρά και εντυπωσίασε το κοινό σε όλη την Ευρώπη με το τραγούδι «Αστερομάτα». Με δυναμική παρουσία, καθαρή φωνή και μια λιτή αλλά γεμάτη ένταση σκηνική εμφάνιση, κατάφερε να καθηλώσει το κοινό και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ποια είναι η Klavdia;

Η 22χρονη Κlavdia, που έγινε γνωστή μέσα από την συμμετοχή της στο «The Voice of Greece» το 2018, είναι μία ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα με αιθέρια φωνή και το 2022 έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο, με το «Lonely Heart» που κυκλοφορεί, μαζί με music video, από την Arcade Music και την Panik Records.

Συστήθηκε στο ευρύ κοινό πριν από έξι χρόνια, παίρνοντας μέρος στο «The Voice», όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, με την ομάδα της Έλενας Παπαρίζου και εντυπωσίασε τους κριτές και το κοινό με κάθε ερμηνεία της. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να «μαγεύει» με live εμφανίσεις.

Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε δίπλα στον σπουδαίο Διονύση Σαββόπουλο, καθώς και στο «Summer Nostos Festival» με τον Good Job Nicky. To 2023, συμμετείχε στην επιλογή της ΕΡΤ, για τον διαγωνισμό, με το τραγούδι «Holy Water», μια μελωδική, slow μπαλάντα, με διακυμάνσεις, η οποία έφτασε μέχρι την τελική πεντάδα.

Πώς ψηφίζουμε

Στον τελικό, κάθε συμμετέχουσα χώρα λαμβάνει δύο βαθμολογίες – μία από μια κριτική επιτροπή και μία από τους φανς σε όλη την Ευρώπη.

Οι θεατές έχουν το μέγιστο όριο 20 ψήφων, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω τηλεφωνικής κλήσης, SMS ή μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision. Μπορούν να ψηφίσουν όσες διαφορετικές υποψηφιότητες θέλουν, πέρα από τη δική του χώρα.

Μόλις κλείσουν οι γραμμές, κάθε χώρα θα έχει επιλέξει ένα «Top 10» με τα αγαπημένα της τραγούδια. Το πιο δημοφιλές τραγούδι παίρνει 12 βαθμούς, η δεύτερη επιλογή παίρνει 10, και τα υπόλοιπα βαθμολογούνται από το οκτώ έως το ένα.

Οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στη Eurovision έχουν επίσης λόγο. Οι επιλογές τους συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο μπλοκ, γνωστό ως «ψήφος του υπόλοιπου κόσμου».

Η σειρά εμφάνισης των χωρών

  1. Νορβηγία – Kyle Alessandro – “Lighter”
  2. Λουξεμβούργο – Laura Thorn – “La poupée monte le son”
  3. Εσθονία – Tommy Cash – “Espresso Macchiato”
  4. Ισραήλ – Yuval Raphael – “New Day Will Rise”
  5. Λιθουανία – Katarsis – “Tavo akys”
  6. Ισπανία – Melody – “Esa diva”
  7. Ουκρανία – Ziferblat – “Bird of Pray”
  8. Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday – “What the Hell Just Happened?”
  9. Αυστρία – JJ – “Wasted Love”
  10. Ισλανδία – Væb – “Róa”
  11. Λετονία – Tautumeitas – “Bur man laimi”
  12. Ολλανδία – Claude – “C’est la vie”
  13. Φινλανδία – Erika Vikman – “Ich komme”
  14. Ιταλία – Lucio Corsi – “Volevo essere un duro”
  15. Πολωνία – Justyna Steczkowska – “Gaja”
  16. Γερμανία – Abor & Tynna – “Baller”
  17. Ελλάδα – Klavdia – “Asteromata”
  18. Αρμενία – Parg – “Survivor”
  19. Ελβετία – Zoë Më – “Voyage”
  20. Μάλτα – Miriana Conte – “Serving”
  21. Πορτογαλία – Napa – “Deslocado”
  22. Δανία – Sissal – “Hallucination”
  23. Σουηδία – KAJ – “Bara bada bastu”
  24. Γαλλία – Louane – “Maman”
  25. Σαν Μαρίνο – Gabry Ponte – “Tutta l’Italia”
  26. Αλβανία – Shkodra Elektronike – “Zjerm”
Exit mobile version