LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Η κρίσιμη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Κριτική από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Με τοποθετήσεις βουλευτών, συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 12 το μεσημέρι έχει οριστεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά το βέτο που έθεσε χθες η ΕΕ για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ποτάμι: Το νομοσχέδιο μπάζει

«Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Ζητούσαμε για πολύ καιρό επιτέλους να κυβερνήσετε. Πέρασαν πενήντα μέρες, ξεκινήσαμε και έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μήπως ήταν καλύτερα όταν δεν κυβερνούσατε» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης. «Σε κάθε υπουργείο βλέπουμε δύο πολιτικές: Δύο πολιτικές στο μεταναστευτικό, τώρα ανοίγουν, τώρα κλείνουν. Άλλα λέει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, υπογράφοντας και κάνοντας μία συμφωνία που χαιρετίσαμε και στις 20 Φεβρουαρίου και στηρίξαμε ενεργά, άλλα είπε χθες η κ. Βαλαβάνη. Αλλάζει ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ- όχι όπως είχε πει και είχε δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στους ομολόγους του: Τα έσοδα πηγαίνουν για την κοινωνική ασφάλιση και όχι για τη μείωση του χρέους της χώρας. Όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός, δεν μπορεί να λέμε κάποια πράγματα και την επόμενη μέρα να τα αναιρούμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς δημοσίου χρέους, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε πως έρχεται με την επίκληση λάθους άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, που δεν απαιτεί προηγούμενη έγγραφη πρόταση βουλευτών- και δήλωσε πως το κόμμα του είναι πρόθυμο με τους βουλευτές του, να βοηθήσει την κυβέρνηση να τη συγκροτήσει με τον σωστό τρόπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, επαίνεσε εξάλλου την κυβέρνηση για τα κριτήρια που έθεσε κατόπιν των παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τους εθελοντές συμβούλους των υπουργών που θα εργάζονται αμισθί (να είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου), υπέδειξε ωστόσο πως θα πρέπει να εισαχθεί όριο για τον αριθμό τους, καθώς και ασυμβίβαστα, ώστε «να μην προσλάβει για παράδειγμα κάποια κυβέρνηση έναν κλινικάρχη ως εθελοντή σύμβουλο στον υπουργό Υγείας, ή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας στον υπουργό Μεταφορών».

ΚΚΕ: Γιατί δεν καταργείτε τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου;

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου», είπε. Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, εντάσσεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ισχύ των νομισμάτων τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγωγών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη- αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (…) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η αιτία της διαφθοράς εντοπίζεται στον καπιταλισμό, όπου «νομιμοποιείται η υφαρπαγή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» και παρατήρησε πως στο όνομα της πάταξης του μαύρου πολιτικού χρήματος «η ΕΕ θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».

«Πολύ φοβόμαστε, πως δυστυχώς, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, θα επιδιώξετε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγές: news247.gr, ΒΟΥΛΗ

Exit mobile version