LIVE από τη Βουλή: Ομιλίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων[video]

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την συζήτηση στο Brussels Group για την έγκριση ή απόρριψη της λίστας των μεταρρυθμίσεων προς εκταμίευση της επόμενης δόσης να βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν πως πρόκειται για την καταλληλότερη στιγμή, προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το κοινοβουλευτικό σώμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις επόμενες κινήσεις.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει μόλις ξεκινήσει και εκτός από το τρέχον νομοθετικό έργο, στο επίκεντρο της ομιλίας θα βρεθεί η συνεδρίαση του Euroworking Group την Τετάρτη, προκειμένου να μπορέσει να γίνει το επόμενο βήμα.

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ομόφωνα προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει μια “αμοιβαία και επωφελής λύση“.

Κυβερνητικές πηγές για άλλη μια φορά δεν επιβεβαίωναν τη φημολογία που υπάρχει για αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την πεποίθηση πως η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα στοχεύσει στο να θέσει καίρια διλήμματα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή αλλιώς να βάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του χθες και του σήμερα,  συγκρίνοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης με την τωρινή.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προλάβει και οποιεσδήποτε ενστάσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στο εσωκομματικό πεδίο στο “όνομα της ελλιπούς ενημέρωσης“.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μια προσπάθεια του να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως διευκρίνισε “τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα“.

Η διαπραγματευτική τακτική υπερψηφίστηκε, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η μειοψηφία για άλλη μια φορά εξέφρασε, έστω και σε χαμηλούς τόνους, την ανησυχία της για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ζητούμενο για τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξακολουθεί να είναι η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Πηγές: news247.gr, ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Exit mobile version