Η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί και αναπόφευκτα άρχισαν στην Ευρώπη οι διεργασίες την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τι θα ισχύει με την ανανέωσή του.
Λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Θα γίνεται ανανέωση μόνο με τη χορήγηση της τρίτης δόσης; Ποιος είναι ο «χρόνος ζωής» του πιστοποιητικού; Τα ερωτήματα αυτά έχουν αρχίσει να απασχολούν τους «27», δεδομένης της επιδείνωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.
Ήδη, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το «πάσο» για τους ενήλικες άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει αν δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου «έξι μήνες και πέντε εβδομάδες» μετά τη δεύτερη. Επίσης, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ενώ και η Κροατία έχει θέσει χρονικό όριο στα πιστοποιητικά.
Ημερομηνία λήξης όμως έχει και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει ισχύ 12 μηνών με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου.
Τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το πιστοποιητικό δεν έχει ημερομηνία λήξης. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, όμως αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έγιναν στη Γαλλία, αλλά και στην ημερομηνία λήξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο που καλύπτεται ο εμβολιασμένος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο» είπε χαρακτηριστικά.