Η αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έριξε βαριά σκιά στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ανασύροντας μια πολύκροτη υπόθεση του παρελθόντος και πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις.
Ένταση στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση του «βιαστή με την τυρόπιτα»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε ευθέως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών, αναφερόμενος σε «άγρια εκμετάλλευση» και ψεύδη. Παράλληλα, έφερε ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση του 2005, γνωστή ως «ο βιαστής με την τυρόπιτα», υπενθυμίζοντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αναλάβει τότε την υπεράσπιση του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, ο δράστης Α.Ε. πλησίαζε κυρίως αλλοδαπές τουρίστριες στην περιοχή της Ακρόπολης, προσφέροντάς τους δωρεάν ξενάγηση. Στη συνέχεια, τους έδινε τυρόπιτες που περιείχαν το υπνωτικό χάπι Stilnox, με αποτέλεσμα να τις ναρκώνει και να τις βιάζει ενώ ήταν αναίσθητες.
Η πρώτη καταγγελία έγινε στις 6 Μαρτίου 2005 από την 29χρονη Αυστραλή τουρίστρια Νάταλι Κάρνιφ. Ο κατηγορούμενος, πατέρας δύο παιδιών, αρχικά παραδέχτηκε τις πράξεις του, επικαλούμενος προσωπικά προβλήματα, όμως αργότερα άλλαξε στάση και ισχυρίστηκε ότι υπήρχε συναίνεση.
Καθυστερήσεις στη δίκη και αιχμές για τη στάση της Κωνσταντοπούλου
Ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι, ως δικηγόρος του κατηγορουμένου, κατέφυγε σε σειρά νομικών τεχνασμάτων προκειμένου να αναβληθεί η δίκη. Όπως είπε, οι καθυστερήσεις ανάγκασαν τα θύματα – που είχαν επιστρέψει στις χώρες τους – να έρχονται ξανά και ξανά στην Ελλάδα για να καταθέσουν.
Η δίκη ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2013, με συνεχείς αναβολές λόγω αποχών δικηγόρων, απουσίας μαρτύρων, απεργιών αλλά και ενστάσεων της υπεράσπισης. «Όταν πήγε να ξεκινήσει η δίκη, δεν υπήρξε μεθόδευση που δεν εξαντλήθηκε για να πετυχαίνει συνεχώς αναβολές», σημείωσε ο υπουργός.
Στην ομιλία του, κατονόμασε τέσσερις από τις γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση και τόνισε: «Είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. Άγνωστες μεταξύ τους. Και υπέστησαν βιασμό από κάποιον εδώ Έλληνα. Αφού προηγουμένως ναρκώθηκαν. Την υπεράσπιση του βιαστή αυτών των γυναικών, που βιάστηκαν ναρκωμένες, την ανέλαβε η κυρία Κωνσταντοπούλου».
«Ψέματα!» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία φώναξε από τα έδρανα «Ψέματα!». Ωστόσο, ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως υπήρχαν τότε καταγγελίες από οργανώσεις για ταλαιπωρία και βασανιστήρια των θυμάτων. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.
Σύνδεση με τον νόμο Παρασκευόπουλου
Ο κ. Φλωρίδης επανέφερε και το θέμα του νόμου Παρασκευόπουλου, κατηγορώντας την κ. Κωνσταντοπούλου ότι στήριξε εμμέσως την αποφυλάκιση του εν λόγω δράστη. Όπως ανέφερε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία το 2015, λίγο αργότερα ψηφίστηκε ο νόμος για την αποφυλάκιση βαρυποινιτών – δολοφόνων, εμπόρων ναρκωτικών, βιαστών.
«Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ξέχασε τον καλό της βιαστή – πελάτη. \[…] Κατέληξε με πραγματική ανακούφιση: “Ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο”», είπε χαρακτηριστικά.
Παραλληλισμός με το ναυάγιο του Σάμινα
Αναφερόμενος στην κριτική της κ. Κωνσταντοπούλου για την τραγωδία των Τεμπών, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» το 2000. Τόνισε πως τότε, ενώ η ΝΔ είχε ζητήσει εξεταστική για την ακτοπλοΐα, ο ΣΥΡΙΖΑ – στον οποίο ανήκε τότε και ο πατέρας της κας Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος – είχε επιλέξει να μην στηρίξει τη σύσταση.
«Εφόσον έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία η οποία προχωρά… δεν θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει ταυτόχρονα και παράλληλα σύσταση εξεταστικής», είχε δηλώσει τότε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Φώτης Κουβέλης είχε επίσης δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν τη σύσταση.
Κατηγορίες για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης
Ο κ. Φλωρίδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κατηγορώντας την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για υπερβολικές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας την πρόταση της Κωνσταντοπούλου για εσχάτη προδοσία εναντίον του πρωθυπουργού, ο υπουργός είπε:
«Σήμερα καταθέσατε πρόταση έσχατης προδοσίας κατά του πρωθυπουργού επειδή – λέτε – παρενέβη στη Δικαιοσύνη για να οριστεί εφέτης ανακριτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Κωνσταντόπουλου επαινούσε τότε την κυβέρνηση επειδή την έρευνα την είχαν αναλάβει εφέτες. Στα μεγάλα εγκλήματα, στα μεγάλα δυστυχήματα, πάντα η Δικαιοσύνη ορίζει εφέτες ανακριτές. Αυτή την κατάκτηση του νομικού μας συστήματος, εσείς την αποκαλείτε σήμερα “εσχάτη προδοσία”».