La Niña: Τί είναι το καιρικό φαινόμενο που έρχεται στην Ευρώπη και πώς θα μας επηρεάσει

La nina

Η πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου φαινομένου La Niña αυτό το φθινόπωρο, που ενδέχεται να παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο, αυξάνεται, όπως αναφέρει το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Πρόκειται για ένα κλιματικό γεγονός που, παρόμοια με το El Niño, μπορεί να επιφέρει ακραίες καιρικές αλλαγές σε πολλές περιοχές παγκοσμίως.

Τι ακριβώς είναι η La Niña και πώς επηρεάζει τον πλανήτη;

Η La Niña είναι η ψυχρή φάση ενός φυσικού κλιματικού κύκλου, όπου οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού μειώνονται κάτω από τον μέσο όρο. Πρόκειται ουσιαστικά για την αντίθετη φάση του θερμού φαινομένου El Niño. Οι θερμοκρασίες αυτές οδηγούν σε ενίσχυση των εμπορικών ανέμων και σε άνοδο ψυχρότερων υδάτων από τα βάθη του ωκεανού, προκαλώντας ευρείες αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια της La Niña, το ρεύμα πίδακα, μια ταχεία ζώνη ανέμου που διασχίζει τον πλανήτη, επηρεάζεται επίσης και συχνά μετακινείται προς τα βόρεια, συμβάλλοντας στην αύξηση των βροχοπτώσεων και στην ενίσχυση καταιγίδων. Οι επιπτώσεις είναι γενικά εκτεταμένες και μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, αλλά περιλαμβάνουν ψυχρότερες θερμοκρασίες και πιο υγρές συνθήκες σε πολλές περιοχές.

Ποιοι είναι οι πιθανότεροι αντίκτυποι στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα;

Οι προβλέψεις των επιστημόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δείχνουν ότι η La Niña φέτος αναμένεται να διαμορφώσει συνθήκες από ασθενείς έως μέτριες, οι οποίες ενδέχεται να εξασθενίσουν το 2025. Συνηθισμένο αποτέλεσμα της La Niña είναι οι ψυχρότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη, κάτι που αναμένεται να συμβεί από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φέρνοντας πιθανώς περισσότερο κρύο από τον περασμένο χειμώνα.

Επιπλέον, η La Niña μπορεί να επηρεάσει τις Άλπεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πυκνές χιονοπτώσεις. Από την άλλη, χώρες στη βορειοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη ενδέχεται να δουν ξηρότερες συνθήκες, ενώ περιοχές της νοτιοδυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πιο βροχερό καιρό. Νωρίτερα αυτόν τον Οκτώβριο, τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης βίωσαν έντονες καταιγίδες από τον Ατλαντικό, και η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία αναμένεται να βιώσουν από τα πιο ψυχρά φαινόμενα του χειμώνα, ίσως και κάτω από τον περσινό μέσο όρο.

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης της La Niña;

Η La Niña ανήκει στη Νότια Ταλάντωση Ελ Νίνιο και είναι πιο συχνό φαινόμενο από το El Niño, συχνά με μεγαλύτερη διάρκεια και επαναλαμβανόμενη εμφάνιση. Κατά την τριετία 2020-2023, η γη βίωσε τρεις διαδοχικές περιόδους La Niña – ένα φαινόμενο που είχε να συμβεί από το 1973 έως το 1976. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η επαναληπτικότητα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, αν και παραμένει εντυπωσιακή.

Exit mobile version