Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα» έρχεται ως άμεση απάντηση στη σοβαρή υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που άγγιξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και άνοιξε ζητήματα διαχείρισης κρατικών πόρων και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Νέα προσέγγιση από το Μαξίμου μετά το “αποτύχαμε”
Μετά τη διαρροή των συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την παραδοχή αποτυχίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση αλλάζει ταχύτητα. Η νέα στρατηγική θέτει ως βασικό στόχο την άμεση και αυστηρή τιμωρία όσων εμπλέκονται στην παράνομη εκμετάλλευση δημόσιων χρημάτων.
Με δεδομένο ότι οι επόμενες αγροτικές ενισχύσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Όπως διαμηνύεται από το κυβερνητικό επιτελείο, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε νέα λάθη. Η πρόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε όσους έλαβαν επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται.
Ρόλος-κλειδί για την ΑΑΔΕ και τις ελεγκτικές αρχές
Τη «σκυτάλη» αναλαμβάνει τώρα η ΑΑΔΕ, η οποία σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ — το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί πλήρως στην Ανεξάρτητη Αρχή — θα αναλάβει να εντοπίσει τις παρατυπίες μέσω διασταυρώσεων και να κινήσει τη διαδικασία επιστροφής των παράνομα καταβληθέντων ποσών.
«Πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ προτού καν σκάσει το σκάνδαλο, κρίνοντας ότι ο οργανισμός απέτυχε να διαχειριστεί ορθά τα κοινοτικά κονδύλια.
Με σαφές ύφος και αυστηρό τόνο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους υπουργούς του πως τέτοιες συμπεριφορές δεν θα επιτραπούν ξανά. «Οι πολίτες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε» δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι το σκάνδαλο έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης στην Ευρώπη, αλλά και τον ίδιο προσωπικά.
Οι φήμες για παραιτήσεις και η επίσημη απάντηση
Η αναφορά του ονόματος του Γιάννη Κεφαλογιάννη και η εμπλοκή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Κέλα στη δικογραφία οδήγησαν σε έντονη φημολογία περί επικείμενων παραιτήσεων. Ωστόσο, οι φήμες διαψεύστηκαν άμεσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.
Μιλώντας στον real fm, ο Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα έχουμε άλλες παραιτήσεις υπουργών». Επιπλέον, δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση σε μέλη της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Υπάρχει μεγάλη υποκρισία από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, συκοφαντίες, και υποκριτική λογική από κόμματα του 3% με αμετάκλητα καταδικασμένους. Δεν είναι λογικό ο πρόεδρος του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων υπουργών από το Ειδικό Δικαστήριο, που εξελέγη μέσα από νυχτερινό κέντρο και δημοσκοπικά έχει φτάσει στο 3%, να λέει τον Πρωθυπουργό απονομιμοποιημένο. Δεν είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να “πέφτει από τα σύννεφα” όταν ακούει διαλόγους για ρουσφέτια; Ή να “πέφτει από τα σύννεφα” για τις αγροτικές επιδοτήσεις».
Τι λένε για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη
Η κυβερνητική γραμμή είναι ξεκάθαρη για την περίπτωση Κεφαλογιάννη: όπως αναφέρεται, το όνομά του δεν εμπλέκεται σε καμία καταγεγραμμένη συνομιλία στη δικογραφία. Αντίθετα, φαίνεται πως κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου προσπαθούσαν να τον προσεγγίσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σε αρκετές συνομιλίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκφράζεται εκνευρισμός για τη στάση του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος φέρεται να απέφυγε κάθε εμπλοκή και δεν ενέδωσε σε πιέσεις. Βουλευτής στο νομό Ρεθύμνου, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις πελατειακές πρακτικές.
«Ακόμα και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ρητά ότι δεν τον πήρε ποτέ ο Κεφαλογιάννης για να σταματήσουν οι έλεγχοι» υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στα εκλογικά αποτελέσματα του 2023 στο ορεινό Ρέθυμνο, όπου πρώτο κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ και στα Ζωνιανά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλοι… αγόρασαν εκλογική επιρροή στην περιοχή και όχι η Νέα Δημοκρατία» καταλήγει η ίδια πηγή.