Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα για την ενίσχυση της προστασίας των ελληνικών συνόρων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε σημαντικές πολιτιστικές διακρίσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι»
Με αφορμή την αυξημένη πίεση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, κυρίως από τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να αποτρέψει κάθε νέα ροή παράνομης μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», τόνισε με έμφαση, εξηγώντας ότι δεν θα επιτραπεί να δημιουργηθεί νέα δίοδος εισόδου, ούτε για τη χώρα ούτε για την Ευρώπη.
Καταλόγισε στους διακινητές αλλαγή τακτικής, καθώς χρησιμοποιούν πλέον τη Λιβύη ως πέρασμα, και γνωστοποίησε πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα επείγοντος χαρακτήρα. Κάλεσε, μάλιστα, τις αρχές της Λιβύης σε συνεργασία, επισημαίνοντας τη σημασία της Ελλάδας στη διασύνδεση της Βόρειας Αφρικής με την Ε.Ε.
«Όπως στον Έβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορά στη διάκριση του Μινωικού Πολιτισμού
Στο ίδιο μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με ικανοποίηση στη νέα επιτυχία για τον ελληνικό πολιτισμό: την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά γι’ αυτή την επιτυχία… Η αναγνώριση αυτή είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το όραμα», ανέφερε.
Έκθεση για το κράτος δικαίου και η εικόνα της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός σχολίασε την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παρουσιάζει πρόοδο σε καίριους τομείς: Δικαιοσύνη, ελευθερία των ΜΜΕ, διαφάνεια και λειτουργία θεσμών.
Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις 15 με τις λιγότερες συστάσεις και έχει ήδη ικανοποιήσει πλήρως 3 από τις 7 του 2022.
Παράλληλα, βελτιώσεις εντοπίζονται και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στην προστασία των δημοσιογράφων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «καμία δημοκρατία δεν είναι τέλεια, όμως η εικόνα θεσμικής κατάρρευσης που παρουσιάζει η αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια και διαγραφές ανενεργών φοιτητών
Μια ακόμη μεταρρυθμιστική κίνηση αφορά την εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων από φοιτητές που δεν έχουν καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες.
Περίπου 290.000 φοιτητές θα διαγραφούν καθώς δεν πληρούν βασικά κριτήρια συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα δίνονται ευκαιρίες σε περίπου 35.000 που είναι ενεργοί να συνεχίσουν.
Υπάρχει ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρία, εργαζόμενους, γονείς και αθλητές με έντονο πρόγραμμα.
Αξιολόγηση νοσοκομείων από τους πολίτες
Για πρώτη φορά οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από δημόσια νοσοκομεία θα βαθμολογούν την εμπειρία τους, μέσω ειδικού ψηφιακού ερωτηματολογίου. Η διαδικασία θα γίνεται με SMS και καλύπτει 8 βασικούς τομείς εξυπηρέτησης.
Όπως αναφέρθηκε, τα νοσοκομεία με υψηλές επιδόσεις θα επιβραβεύονται, ενώ σε περιπτώσεις κακής αξιολόγησης θα υπάρχουν κυρώσεις.
Δράσεις πρόληψης και προσβασιμότητας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», με περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια πολίτες να έχουν ήδη επωφεληθεί. Αναμένονται και νέες δράσεις για την πρόληψη παχυσαρκίας και νεφρικής δυσλειτουργίας.
Παράλληλα, υλοποιείται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», που απευθύνεται σε άτομα με βαριά αναπηρία. Το ύψος της επιχορήγησης φτάνει τα 14.500 ευρώ για την τροποποίηση κατοικιών ώστε να είναι προσβάσιμες.
Ενίσχυση υποδομών και μετακίνησης για ΑμεΑ
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό νέες δράσεις ύψους 232,4 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑμεΑ. Αυτές περιλαμβάνουν:
* 210 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία για μεταφορά μαθητών,
* επιδότηση για ηλεκτρικά αμαξίδια,
* ενεργειακή αναβάθμιση 478 ειδικών σχολείων.
Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Από τις 17 Ιουλίου, ξεκινά νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει τα 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν 1.400 επενδυτικά σχέδια που έλαβαν επιδότηση αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση προχωρά στην ανάκληση των χρηματοδοτήσεων αυτών και την επιστροφή των χρημάτων με τόκους.
Έργα υποδομής στον Έβρο
Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων στον Έβρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και νέα γραμμή ελέγχου οχημάτων για διεθνείς μεταφορές.
Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της περιοχής, σε συνέχεια της κρίσης του 2020.
Πρόοδος στη διαχείριση απορριμμάτων
Η Ελλάδα έχει ανέβει έξι θέσεις στην κατάταξη της Eurostat όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Από 3 μονάδες που υπήρχαν το 2019, σήμερα λειτουργούν 13, ενώ κατασκευάζονται άλλες 25.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Πειραματική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ
Το περασμένο Σάββατο δοκιμάστηκε πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με θετικά αποτελέσματα: 70 λεωφορεία, 26 επιπλέον δρομολόγια μετρό και 30 στο τραμ, με περισσότερους από 50.000 επιβάτες.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους που βοήθησαν να γίνει πράξη αυτή η κοινωνική δράση», ανέφερε.
Πέντε πολιτιστικές διαδρομές για όλη την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις νέες «πέντε Πολιτιστικές Διαδρομές» που αναδεικνύουν ιστορικά και πολιτιστικά σημεία σε όλη την Ελλάδα.
Από τα έργα της Μυκηναϊκής εποχής έως τον Απόστολο Παύλο και την Πολιτιστική Εγνατία, οι διαδρομές συνδέονται με τοπική ανάπτυξη και προβολή λιγότερο γνωστών αρχαιολογικών χώρων. Θα χρηματοδοτηθούν με 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Άλλη μια ανασκόπηση έφτασε στο τέλος της. Ελπίζω να βρήκατε σε αυτήν κάτι που σας ενδιέφερε. Τα λέμε την επόμενη Κυριακή, καλημέρα!».