Κρήτη: Τι λένε σεισμολόγοι και γεωλόγοι για το βουητό στις Καμάρες
Ένας δυνατός κρότος, το απόγευμα της Τετάρτης (28/09), σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού, στην Κρήτη, οι οποίοι ένιωθαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.
Απίστευτες περιγραφές από τους έντρομους κατοίκους για το πώς τράνταζε το χωριό από τα έγκατα της γης, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (28/09), με τους ίδιους να τρέχουν πανικόβλητοι για να βγουν από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.
Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, στις 10 το βράδυ και στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης (29/09), όμως ήταν μικρότερης έντασης. Ορισμένοι κάτοικοι νόμιζαν αρχικά ότι πρόκειται για ισχυρό σεισμό, με τον δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, να βρίσκεται σε επικοινωνία με γεωλόγους προκειμένου να επισκεφθούν το χωριό.
Το έντονο βουητό στις Καμάρες, δεν έγινε …αισθητό στο διπλανό χωριό στα Βορίζια, όπου πριν από πέντε χρόνια κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές με φόντο τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών που κατέβαιναν με τη μορφή λάβας από το βουνό, καλύπτοντας το μισό χωριό. Τότε οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έρευνών δήλωναν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Κρήτη: Τι λένε σεισμολόγοι και γεωλόγοι για το βουητό στις Καμάρες
Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που επικράτησε με το βουητό, οι επιστήμονες, γεωλόγοι και σεισμολόγοι, δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας.
Σύμφωνα με την άποψη γεωλόγου, που μίλησε στο neakriti.gr υπάρχουν δύο σενάρια για τη δημιουργία του ήχου αυτού. Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τον γεωλόγο, είναι ο ήχος να προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή αερίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς. Τα αέρια αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες εμφάνισης του βουητού.
Το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες υποστηρίζει πως ο ήχος αυτός προέρχεται από ένα υδραγωγείο ή ένα ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος. Δεν είναι και τόσο πιθανό, καθόσον σε περίπτωση που υπήρχε, το βουητό δε θα ήταν εμφανές τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το ποτάμι στο υπέδαφος θα διαφαινόταν.
Παρέμβαση για το βουητό έκανε και ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή δεν καταγράφηκαν σεισμοί. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως η αιτία οφείλεται σε σεισμό, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως ο σεισμός ενδεχομένως να παράγεται από δύο μικρές σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμικές αυτές δονήσεις ίσως να ήταν τόσο επιφανειακές, με άμεση συνέπεια να παραχθεί αυτός ο ήχος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο βουητό παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και ειδικούς.
Είναι άξιο αναφοράς πως ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Λέκκα, ο οποίος του έδωσε την εξήγηση περί επιφανειακών σεισμών. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην ευρύτερη περιοχή για την εμφάνιση μιας φυσικής καταστροφής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βουητό μοιάζει μ’ εκείνο το άνευ λόγου και αιτίας βουητό που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη αρχές του 2022.
Πηγή: neakriti.gr