Κουρέτας: Mαζεύουμε 100 τόνους νεκρά ψάρια τη μέρα, μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή

Κατά τη διάρκεια της καταστροφικής κακοκαιρίας Ντανιέλ, διάφοροι ταμιευτήρες στην περιοχή έσπασαν, με αποτέλεσμα να διαφύγουν ψάρια που μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης. Αυτές οι τάφροι παρείχαν το κατάλληλο περιβάλλον για τα ψάρια να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξήγησε ότι το θυρόφραγμα, το οποίο είχε ανοιχτεί για να αποστραγγιστεί το πλημμυρικό νερό, παρέμεινε ανοιχτό για να επιτρέψει τη ροή του αρδευτικού νερού, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία πλημμυρών.

Η συλλογή των ψαριών και οι ευθύνες των αρχών

Μετά την κακοκαιρία, συλλέγονται καθημερινά περίπου εκατό τόνοι νεκρών ψαριών, τα οποία οδηγούνται για καύση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο κ. Κουρέτας υπογράμμισε ότι, εάν είχε κλείσει το θυρόφραγμα, θα είχαν σημειωθεί πλημμύρες σε μεγάλες περιοχές, προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ευθύνες για τη διαχείριση της κατάστασης έχουν τόσο ο Οργανισμός Λιμένος όσο και ο Δήμος Βόλου. Τόνισε ότι, εάν είχαν τοποθετηθεί δίχτυα έγκαιρα, θα είχε αποφευχθεί το πρόβλημα με τα ψάρια, καθώς αυτά θα μπορούσαν να είχαν συλλεχθεί προτού πεθάνουν.

Η ανεπάρκεια ελέγχου και η διαχείριση των υδάτων

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη ελέγχου στη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των υδάτων, αλλά δεν υπάρχει επαρκής εποπτεία ή έλεγχος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, δημιουργεί ένα “Ελντοράντο” στη διαχείριση των υδάτων, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος ελέγχει τι.

 

Exit mobile version