Αποκαρδιωτικά είναι τα όσα αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηρακλείου
– “Στο σχολείο που διατηρώ κυλικείο μόνο τα μισά παιδιά αγοράζουν από το κυλικείο”
– Πολλοί ιδιοκτήτες κυλικείων προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν τα μικρά παιδιά
– Στις περισσότερες περιπτώσεις το… “βερεσέ” δεν πληρώνεται ποτέ
Το να βλέπει κάποιος έναν ενήλικα να αγοράζει με πίστωση από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, να ψάχνει στα σκουπίδια όταν το σκοτάδι πέφτει για να βρει κάτι να φάει, να τρέφεται με τα απολύτως απαραίτητα, αποτελεί μία εικόνα πραγματικά δυσάρεστη στις μέρες μας, που άλλοτε θα θύμιζε σκηνή από κάποια δραματική ταινία.
Το να βλέπεις όμως ένα παιδί να στερείται το κολατσιό του και να μην έχει χρήματα ούτε για ένα κουλούρι, αλλά να αναγκάζεται να το ζητήσει από το κυλικείο του σχολείου του, γιατί πεινάει, τότε η εικόνα αυτή είναι αποκαρδιωτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Εκείνοι που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν τέτοιου είδους περιπτώσεις παιδιών είναι οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων, που είναι κι εκείνοι άνθρωποι και γονείς και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Χωρίς χαρτζιλίκι στο σχολείο
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηρακλείου Σταύρος Οικονομάκης, απεικονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πόλης.
«Η κατάσταση είναι δραματική. Στο σχολείο που διατηρώ το κυλικείο από τα 500 παιδιά που φοιτούν , μόνο περίπου τα μισά αγοράζουν από το κυλικείο. Είναι πολλά τα παιδιά που έρχονται σχολείο χωρίς καθόλου χαρτζιλίκι. Για να φτάσει ένας γονιός να μη δώσει καθόλου χρήματα στο παιδί του, φανταστείτε τι συμβαίνει στην οικογένεια. Είναι πραγματικό τραγικό!» τονίζει ο ίδιος.
Μαθητές Δημοτικού αγοράζουν «βερεσέ»
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη, αρκετά παιδιά σε σχολεία της πόλης, κυρίως μαθητές δημοτικού δεν έχουν χρήματα και αγοράζουν βερεσέ από το κυλικείο.
«Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, κυρίως στα δημοτικά σχολεία, δεν κρατούν χρήματα και αγοράζουν «βερεσέ» από το κυλικείο. Ζητούν να πάρουν κάτι και λένε στους συναδέλφους μου να τα γράψουν και θα τα πληρώσουν άλλη μέρα. Τις περισσότερες φορές όμως τα χρήματα δεν τα φέρνουν, γιατί υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι που λειτουργούμε κυλικεία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, όταν βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις» προσθέτει ο Πρόεδρος των Μισθωτών Κυλικείων.
Πτώση στο τζίρο της τάξεως του 40%
Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομάκης, παράλληλα, ο τζίρος των κυλικείων έχει μειωθεί κατά περίπου 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Η μείωση στους τζίρους των κυλικείων φτάνει περίπου στο 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κάνω έξι χρόνια αυτή τη δουλειά και τις καλές εποχές που άκουγα από τους παλαιότερους, δεν τις έχω ζήσει. Αυτό συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος. Από όλη τη σχολική χρονιά μόνο τις 180 ημέρες κάνουν μάθημα οι μαθητές, εξαιτίας εκδρομών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων που γίνονται, οι οποίες όμως δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα» επισημαίνει ο ίδιος.
cretapost.gr