Κώστας Ηλιάκης: 19 χρόνια από τον θάνατό του σε επεισόδιο με τουρκικό μαχητικό – «Θέλω του χάρου το φιλί μες στο αεροπλάνο»

Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, σε ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά που καταγράφηκαν στο Αιγαίο. Η 23η Μαΐου 2006 έχει χαραχτεί στη μνήμη της Πολεμικής Αεροπορίας ως ημέρα πένθους, τιμής αλλά και ανοιχτών ερωτημάτων.

Η αποστολή αναχαίτισης που κατέληξε σε τραγωδία

Την ημέρα εκείνη, τέσσερα ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Κρήτη με αποστολή να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν ισάριθμα τουρκικά μαχητικά που συνόδευαν ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4. Ο σκοπός της τουρκικής αποστολής ήταν η φωτογράφιση των θέσεων του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, το οποίο είχε αναπτυχθεί στα νότια παράλια της Κρήτης. Παρών στο σημείο και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, σύμφωνα με εντολή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος για να καταγράψει λεπτομέρειες του εξοπλισμού του. Τότε σημειώθηκε η μοιραία σύγκρουση.

Ένας Τούρκος πιλότος, χωρίς να ειδοποιήσει, έκανε έναν αιφνιδιαστικά επικίνδυνο ελιγμό. Το τουρκικό μαχητικό προσέκρουσε πάνω στο ελληνικό F-16, χτυπώντας τη καλύπτρα και προκαλώντας ακαριαία τον θάνατο του Ηλιάκη. Ο Τούρκος χειριστής σώθηκε χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα, καταλήγοντας στη θάλασσα.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο όπου διακρίνεται η στιγμή της σύγκρουσης και η έκρηξη που ακολούθησε. Έλληνας πιλότος άλλου F-16 ανέφερε μέσω ασυρμάτου στο ραντάρ της Σητείας:
«“Κρόνος” έχουν τρακάρει δύο F16 νότια της Καρπάθου».

Όταν ο Τούρκος πιλότος τράβηξε όπλο

Η σύγκρουση κινητοποίησε άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις και των δύο πλευρών, με οπλισμένα αεροσκάφη να σπεύδουν στην περιοχή.

Ο διασωθείς Τούρκος πιλότος εντοπίστηκε από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, αλλά αρνήθηκε να επιβιβαστεί. Τελικά διασώθηκε από το πετρελαιοφόρο πλοίο CENTURY. Εκεί ανέβηκε ελληνική ομάδα διάσωσης, προσπαθώντας να τον πείσει να επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.

Η αντίδρασή του όμως αιφνιδίασε: έβγαλε πιστόλι και απείλησε τη σωστική ομάδα, φοβούμενος πιθανές συνέπειες για τον θάνατο του Έλληνα πιλότου.

Το περιστατικό αυτό, και κυρίως η συμπεριφορά του Τούρκου πιλότου, συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα και οργή για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα.

Η πορεία του Κώστα Ηλιάκη στην Πολεμική Αεροπορία

Ο Κώστας Ηλιάκης γεννήθηκε στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970. Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1989 εισήχθη στη Σχολή Ικάρων, τη μόνη του επιλογή στο μηχανογραφικό. Αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα ως ανθυποσμηναγός και ξεκίνησε την πτητική του εκπαίδευση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με αεροσκάφη Τ2.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και ειδικότερα στη 340 Μοίρα Βομβαρδισμού, με αεροσκάφη Α-7 Corsair. Ξεχώρισε γρήγορα για τις ικανότητές του και την αφοσίωσή του. Φοίτησε στο Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) και συμμετείχε στο Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας.

Εμπειρία και διεθνής εκπαίδευση

Το 2002, επιλέχθηκε ανάμεσα στους 10 πιλότους που στάλθηκαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+. Τον Ιούνιο του 2003 επέστρεψε και μετατέθηκε στη 340 Μοίρα της 115 ΠΜ – την επονομαζόμενη «Αλεπού», σύμφωνα με το έμβλημα της Μοίρας.

Εκεί απέκτησε εμπειρία σε αποστολές αναχαίτισης με τα νέα αεροσκάφη, συμμετείχε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση νυχτερινών επιχειρήσεων και εξελίχθηκε σε εκπαιδευτή αέρος.

Ο Κώστας Ηλιάκης άφησε πίσω του μια παρακαταθήκη επαγγελματισμού, ήθους και αυταπάρνησης, αποτελώντας διαχρονικό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Exit mobile version