Κορονοϊός: Τι θα συμβεί εάν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι

Κορονοϊός

Κορονοϊός: Ο μεταλλαγμένος ιός Δέλτα έχει προβληματίσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Πολύ περισσότερο μετά από πρόσφατες μελέτες, που μιλούν για την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι να φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο όταν νοσήσουν.

Ωστόσο, πολύ πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση σε περίπτωση νέας μετάλλαξης, αναφέρει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο η πρόσφατη ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) σχετικά με την παραλλαγή Δέλτα και τη μεταδοτικότητά της. Κατά μέσο όρο, το κάθε μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει επιπλέον 8 ή 9 άλλα άτομα, αναφέρουν οι επιστήμονες του CDC, ενώ οι προηγούμενες παραλλαγές, όχι περισσότερα από δύο.

Ακόμη πιο ανησυχητικά ήταν τα δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμένους που έχουν μολυνθεί, καθώς όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να μολύνουν κάποιο άλλο άτομο, όσο και οι μη εμβολιασμένοι.

“Ευχόμαστε να επικρατήσει παντού η Δέλτα”

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συστήνουν με μεγάλη έμφαση τον εμβολιασμό, καθώς αυτός προστατεύει τα άτομα -όπως λένε- σε πολύ υψηλά ποσοστά από τη μετάλλαξη Δέλτα και πιο συγκεκριμένα από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

“Ευχόμαστε να επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, ώστε να μην αφήσει περιθώριο να επικρατήσει άλλη”, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

“Με την Δέλτα μέχρι στιγμής τα ψιλοκαταφέρνουμε”, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr και συνεχίζει: “Η Δέλτα μας ήρθε με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού -τουλάχιστον στον προηγμένο οικονομικά κόσμο- και αυτό είναι ένα σημαντικό αβαντάζ. Πέφτει με το 92% της προστασίας και γίνεται 80%, αλλά εντάξει… Αν όμως, προκύψει κι άλλη μετάλλαξη -και το απεύχομαι αυτό- θα είναι πιο δύσκολα. Ελπίζουμε να μην αφήσει χώρο η Δέλτα να εισβάλλει και άλλη μετάλλαξη. Γιατί -ως ένα βαθμό- τη ζήσαμε τη Δέλτα και ευχόμαστε να μην επικρατήσει άλλη”, τονίζει.

Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος μεταλλαγμένος ιός

“Μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής”, δήλωσαν πρόσφατα οι αξιωματούχοι της Unicef, επιχειρώντας να πείσουν τους επικεφαλής των κρατών και των υγειονομικών αρχών να λάβουν αυστηρά μέτρα στην κατεύθυνση της προώθησης του καθολικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε όλο τον πλανήτη.

“Αυτό είναι 100% σωστό”, σχολιάζει ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξηγώντας πως οι μεταλλάξεις δημιουργούνται στις χώρες με μεγάλη διασπορά και πολύ χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Στο 1% είναι τα ποσοστά του εμβολιασμού στην Αφρική. Όταν πάρει “φωτιά”, όμως, πλήρως η Αφρική, ξέρετε πολύ καλά πως ένας ταξιδιώτης να φύγει από εκεί … καταστραφήκαμε. Γιατί τι είναι η Αφρική; Από το Κέιπ Τάουν στην Αθήνα, δέκα με δώδεκα ώρες απόσταση είναι. Και μόνο ένας να μετακινηθεί με μετάλλαξη, έχει τελειώσει η ιστορία”, αναφέρει ο γιατρός.

Από έναν και μοναδικό ασθενή μια τυχόν νέα μετάλλαξη μπορεί να διαδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, τονίζουν οι ειδικοί.

“Ο ασθενής “μηδέν” με τη μετάλλαξη που μπορεί να δημιουργηθεί αργότερα, είναι ένα υπαρκτό σενάριο, δεν είναι κάτι απίθανο. Κατ’ αυτήν την έννοια βεβαίως έχει δίκιο η Unisef. Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος όλος, θα έχουμε πρόβλημα”, τονίζει ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο γιατρός επισημαίνει και ένα επιπλέον πρόβλημα που αφορά στη χώρα μας και το οποίο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι υγειονομικές αρχές, όπως λέει. Πρόκειται για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

“Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Ας είναι 800 χιλιάδες. Δεν πρέπει αυτούς να τους εμβολιάσουμε; Η Ιταλία αυτό το έλυσε με την προσωρινή ανοχή για τον ένα μήνα του εμβολιασμού, να μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς να τους καταδιώξουν μετά. Θα μου πείτε, θα πάνε; Αφού φοβούνται. Δεν θα πάνε όλοι.

Από τις 800 χιλιάδες θα πάνε οι 200 χιλιάδες. Αυτό το νούμερο, όμως, είναι πολύ σημαντικό για να ορθώσουμε το τείχος ανοσίας, μαζί και με τον εμβολιασμό των παιδιών που ήδη ξεκίνησαν”, σημειώνει ο ειδικός.

Ο κ. Γαργαλιάνος καταλήγει ότι οι αρχές θα πρέπει να προσεγγίσουν αυτούς τους άνθρωποι και να τους πείσουν να εμβολιαστούν στη δική τους γλώσσα.

“Θα πρέπει να έχεις μεσολαβητές, να τους μιλήσεις στη γλώσσα τους και να τους πείσεις. Εδώ δεν πείθονται οι έλληνες, θα πειστούν αυτοί που δεν ξέρουν τη γλώσσα; Αυτό είναι, όμως, πολύ σημαντικό!”, καταλήγει.

 Γιάννα Σουλάκη 

iatropedia

Exit mobile version