Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων κορονοϊού σε κάποιο μέλος της οικογένειας μας εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Την προσοχή των πολιτών εφιστά σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, καθώς ο ιός Covid-19, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Κεντρική Κίνα και εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη, μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 169.000.
Στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (15/03) το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται στα 331. Δέκα ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και τέσσερις συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.000 εργαστηριακά δείγματα.
Προς ενημέρωση των πολιτών, οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων του ιού Covid-19 σε κάποιο μέλος της οικογένειας μας εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Οι οδηγίες του ΙΣΑ:
- Θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, αν είστε
– Άτομα με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων ατόμων υπό εργαστηριακή διερεύνηση) που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν
και
– Άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 που μετά την νοσηλεία τους πήραν εξιτήριο και νοσηλεύονται κατ’ οίκον
- Όταν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσετε τα συμπτώματα COVID-19 ο γιατρός, τηλεφωνικά ή κατά την εξέταση, ή ο γιατρός στο νοσοκομείο, θα αξιολογήσουν αν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να αναρρώσετε.
Αν διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευτείτε και ο γιατρός συστήσει κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα πρόληψης μέχρις ότου ο γιατρός δηλώσει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, – εάν μέχρι τότε τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέπουν. - Μείνετε στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, αν εμφανίσετε κάποια συμπτώματα, μέχρι να υποχωρήσουν
– Θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, με ηρεμία, και να επιτηρείτε τα συμπτώματά σας σε διαρκή συνεννόηση με τον γιατρό σας.
– Αν τα συμπτώματα επιβαρυνθούν,
(υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή )
καλέστε τον ΕΟΔΥ ή το ΕΚΑΒ, για την μεταφορά σας σε νοσοκομείο.
- Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα άλλα άτομα στο σπίτι, αλλά και από τα κατοικίδια
Διαχωριστείτε από άλλα άτομα:
– θα πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας.
– Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει.
Διαχωριστείτε από τα κατοικίδια:
– Θα πρέπει να περιορίζετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με COVID-19, κατά τον τρόπο που διαχωρίζεστε από τους ανθρώπους.
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19 στα κατοικίδια ζώα, συνιστάται οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.
– Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας να φροντίζει τα ζώα σας ενώ είστε άρρωστοι.
– Αν είστε άρρωστοι με το COVID-19, αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όχι μόνο στα παιχνίδια και τα χάδια με τον σκύλο ή την γάτα σας, αλλά και στο τάισμα τους, στον καθαρισμό τους κλπ.
– Εάν δεν μπορείτε παρά να φροντίσετε εσείς το κατοικίδιο ζώο σας ή βρίσκεστε αναγκαστικά σε χώρο με ζώα ενώ είστε άρρωστοι, πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φορέστε μάσκα προσώπου.
- Καλύψτε τον βήχα σας και το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο
-Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
-Ρίξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε ένα δοχείο απορριμμάτων.
-Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα - Καθαρίζετε τα χέρια σας συχνά. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ 60 έως 95%, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίβοντάς όλα τα σημεία μέχρι να στεγνώσουν. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
- Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
- Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης
- Αν έχετε εμφανίσει συμπτώματα, δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητά, ποτά, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας.
- Μετά τη χρήση αυτών των αντικειμένων, πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό.
- Καθαρίζετε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά. Οι επιφάνειες όπου ο COVID-19 επιβιώνει είναι, κατ’ αρχήν, οι σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως υπολογιστές, tabletop, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τάμπλετ, σκεύη κουζίνας, όπως και τα κομοδίνα.
- Παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας
– Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η ασθένειά σας επιδεινώνεται (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή).
– Πριν απευθυνθείτε στα Κέντρα αναφοράς ή τα νοσοκομεία, ενημερώστε ότι έχετε αξιολογηθεί , ως ύποπτο ή ταυτοποιημένο κρούσμα COVID-19.
– Τοποθετήστε μια μάσκα προσώπου πριν μπείτε στο νοσοκομείο ή την όποια ιατρική εγκατάσταση.
– Αυτά τα βήματα βοηθούν στο να μην μολυνθούν ή εκτεθούν στον μόλυνση τα άλλα άτομα στην αίθουσα αναμονής ή οι άλλοι ασθενείς στο νοσοκομείο.
– Ακολουθείτε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του γιατρού σας και συνεργαστείτε κατά το δυνατόν καλύτερα με το νοσοκομείο, το Κέντρο Αναφοράς , ή τον ΕΟΔΥ.
– Εάν βρίσκεστε σε επείγουσα ιατρική ανάγκη και απευθυνθείτε στο 166, ενημερώστε το προσωπικό διακομιδής ότι είστε πιθανό κρούσμα COVID-19.
– Εάν είναι δυνατόν, φορέστε μάσκα πριν φθάσει το ΕΚΑΒ.
- Οι στενές επαφές πρέπει επίσης να ακολουθούν τις παρακάτω συστάσεις:
– Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και μπορείτε να βοηθήσετε τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του για ιατρική αγωγή και περίθαλψη.
– Θα πρέπει να βοηθήσετε τον ασθενή στις βασικές ανάγκες του σπιτιού και να παράσχετε υποστήριξη για να προμηθευτείτε είδη παντοπωλείου, συνταγές και άλλες προσωπικές ανάγκες.
– Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του ασθενούς.
– Εάν ο ασθενής παρουσιάσει επιδείνωση, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό του , ή το νοσοκομείο όπου παρακολουθείται.
– Ειδοποιείστε τον ΕΟΔΥ , και ενημερώστε για την κατάσταση αφού αναφέρετε ότι ο ασθενής είναι κρούσμα υπό διερεύνηση ή είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19.
- Πότε μπορείτε να διακόψτε την κατ’ οίκον απομόνωση
Όταν τα μέτρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα γίνουν περισσότερο ελαστικά, άτομα που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα τα οποία θα υποχωρήσουν, θα μπορούν , με την έγκριση του γιατρού τους να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες, και να διακόψουν την απομόνωση στο σπίτι. Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς απομόνωσης στο σπίτι, έως ότου ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους θεωρηθεί χαμηλός. Η διακοπή των προληπτικών μέτρων, του διαχωρισμού του ατόμου που εμφάνισε συμπτώματα, και της επιστροφής σε καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σε συνεννόηση με τον γιατροί και το νοσοκομείο.
Προτεινόμενες προφυλάξεις για την παραμονή στο σπίτι των “στενών επαφών”, των μελών της οικογένειας ή του νοικοκυριού, τους συγγενείς και τους φροντιστές, με ασθενή με συμπτωματικό εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 ή ασθενή υπό έρευνα.
Τα μέλη του νοικοκυριού, οι οικείοι και οι φροντιστές χαρακτηρίζονται στενές επαφές των ατόμων με συμπτωματικό, εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 ή των ατόμων υπό έρευνα, λόγω του ότι έρχονται σε στενή επαφή με το κρούσμα, κατά την διάρκεια της συμβίωσης και των καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά και κατά την διάρκεια παροχής φροντίδας προς το άτομο αυτό.
Τα άτομα που χαρακτηρίζονται στενές επαφές θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους προσεκτικά και σχολαστικά.
Θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ αμέσως εάν αναπτύξουν συμπτώματα που υποδηλώνουν το COVID-19 (π.χ. πυρετός, βήχας, δύσπνοια).
newsbomb.gr