Πολύτιμες συμβουλές για όσα ακολουθήσουν.
Η Ελίζαμπεθ Χελθ γράφει για θέματα διατροφής στην HuffPost US. Μένει στην Ιταλία, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε καραντίνα.
Τώρα δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να έχει το σπίτι μας, σε περίπτωση που πρέπει να μπούμε -εθελοντικά ή αναγκαστικά- σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κορωνοϊού.
Μίλησε με την λόρα Φουέντες, ιδρύτρια του MOMables.com, ειδική για την οργάνωση των γευμάτων. Η βασική συμβουλή της είναι η εξής: οργανωθείτε αλλά χωρίς πανικό.
Καταγράψτε τι έχετε ήδη στο σπίτι σας
Πριν βρείτε έξω και αρχίσετε να αδειάζετε τα ράφια του σούπερ μάρκετ χωρίς αύριο, θα πρέπει να καταγράψετε πρώτα τι έχετε ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας σας και στο ψυγείο.
Αρκετά νοικοκυριά έχουν ήδη φαγητό στο σπίτι τους που φτάνει για μια εβδομάδα. Οργανώστε έτσι τα γεύματά σας ώστε να καταναλώσετε αυτά πρώτα, και στη συνέχεια αγοράστε ότι άλλο χρειάζεστε για να σας φτάσουν για δύο εβδομάδες.
Ρύζι, ζυμαρικά, βρόμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και κατεψυγμένα λαχανικά είναι οι πιο πρακτικές επιλογές. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι ότι πρέπει για γρήγορα πρωινά, για να φτιάξετε σούπες και μακαρονάδες.
Οργανώστε γεύματα με κοινά συστατικά
Μια πρακτική λύση είναι επίσης να οργανώσετε γεύματα που έχουν κοινά συστατικά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε ένα πλάνο γευμάτων που φτιάχνονται με ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια και άλλα υλικά μακράς διαρκείας, πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγκαστείτε να τρώτε ρύζι και αρακά ή φασόλια κάθε μέρα. Αλλά μπορείτε να μαγειρέψετε αρκετό ρύζι για τρία διαφορετικά γεύματα και να το ενσωματώνετε σε διάφορα φαγητά. Έτσι, για παράδειγμα, εάν μαγειρέψετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μπορείτε να το φάτε με πατάτες τη μια ημέρα, χρησιμοποιήστε ένα μέρος για σούπα ή αν μείνει φαγητό, βάλτε το στο ψυγείο και καταναλώστε το δύο ημέρες αργότερα.
Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να φοβάστε μην χαλάσουν. Τα περισσότερα τυριά και γιαούρτια έχουν ημερομηνία λήξης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά. Όσο για το γάλα, μπορείτε να το καταψύξετε και να το καταναλώσετε μέσα σε πέντε ημέρες μετά την απόψυξη.
Το ψυγείο είναι ο καλύτερος σας φίλος
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την αγορά τροφίμων για δύο εβδομάδες είναι ο περιορισμός στην αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ειδικά για τη δεύτερη εβδομάδα. Τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια είναι τα φρούτα που μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, ενώ τα λαχανικά όπως έχουν μεγάλη διάρκεια είναι τα κρεμμύδια, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα σκόρδα και τα καρότα. Για όλα τα άλλα, θα αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε με τα κατεψυγμένα.
«Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι διατροφικά ισοδύναμα με τα φρέσκα» λέει η Φουέντες, «και το κατεψυγμένο μπρόκολο, το σπανάκι και τα ανάμικτα λαχανικά μπορούν να γίνουν βραστά, στον ατμό, να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα ή να ψηθούν, όπως θα κάνατε και με τα φρέσκα».
Για αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μπορείτε να προμηθευτείτε κατεψυγμένα μούρα και να τα προσθέσετε σε χυμούς ή smoothies, στα δημητριακά ή το γιαούρτι. Επίσης, φροντίστε να καταναλώσετε όσα νωπά προϊόντα έχετε στις πρώτες πέντε ημέρες και μόλις τελειώσουν, μπορείτε να καταναλώσετε τα κατεψυγμένα.
Εάν δεν έχετε ξεχωριστούς καταψύκτες σπίτι σας, μια λύση για να χωρέσουν περισσότερα πράγματα στην κατάψυξη είναι να ξεχωρίσετε τα κρέατα σε μερίδες, σε ξεχωριστά σακουλάκια που θα έχετε αφαιρέσει τον πολύ αέρα. Επίσης, καλό θα ήταν να βάλετε και ετικέτες στο κάθε σακουλάκι για να μην πιάνετε ότι βρείτε και ελπίζετε ότι είναι μοσχάρι.
Αποφύγετε το junk food
Τα μπισκότα και τα πατατάκια δεν θα σώσουν την κατάσταση. Η Φουέντες λέει ότι παρατήρησε ανθρώπους σε χώρες που επικράτησε πανικός που έβαζαν στα καρότσια τους έτοιμα σνακ και χαρτιά υγείας. «Μα τι σκεφτόντουσαν;», σχολίασε.
Ειδικά εάν υπάρχουν παιδιά σπίτι, αυτά τα σνακ θα τελειώσουν σε χρόνο ρεκόρ. Για να μην αναφέρουμε ότι δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό μας, αντίθετα τον επιβαρύνουν.
Μια αποδεκτή λύση θα ήταν ίσως οι κατεψυγμένες πίτσες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια γρήγορη λύση για βραδινό, ή να περάσετε ένα από τα απογεύματα που θα είστε σε καραντίνα φτιάχνοντας μπισκότα με τα παιδιά σας. Γι’ αυτό προμηθευτείτε υλικά.
Δεν θέλει άγχος
Η καραντίνα είναι από μόνη της αγχωτική, αυτό είναι κατανοητό από όλους. Και ενώ στις δύο εβδομάδες που μπορεί να μείνετε μέσα στο σπίτι, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να φτιάξετε μόνοι σας ψωμί, ή ότι άλλο, για να περάσει και ο χρόνος, η υπομονή σας μπορεί να εξαντληθεί πολύ γρήγορα.
Πόσο μάλλον εάν χρειαστεί να εργάζεστε από το σπίτι, μαζί με τα παιδιά σας, μπορεί να μην έχετε όρεξη για πολύ μαγείρεμα. «Δεν είναι καλή περίοδος για να δοκιμάσουμε νέες συνταγές», λέει η Φουέντες. Είναι απολύτως κατανοητό εάν αρκετά γεύματα περιλαμβάνουν γρήγορες μακαρονάδες με μια απλή κόκκινη σάλτσα, ή βραστές πατάτες και αυγά.
Επίσης να θυμάστε ότι η καραντίνα των δύο εβδομάδων δεν σημαίνει ότι σταματά ο κόσμος γύρω μας. Θα έχουμε ηλεκτρικό, ίντερνετ, τα κινητά μας θα λειτουργούν και σίγουρα με τις κατάλληλες προφυλάξεις θα μπορείτε να κάνετε κάποια έξτρα ψώνια, εάν χρειαστεί.
Απλά συγκρατηθείτε και μην φάτε όλο το κουτί των δημητριακών σε ένα βράδυ.