Νέο πακέτο για στήριξη της οικονομίας εξετάζει η κυβέρνηση.
Έντονη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό, η λήψη νέων μέτρων που δυσχεραίνει την λειτουργία κάποιων κλάδων της οικονομίας, καθώς επίσης και η αβεβαιότητα για την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους, αναγκάζει τους επιτελείς της Πλατείας Συντάγματος να ξαναγράψει το σενάριο. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων για συνεχίζει να πλήττει η πανδημία.
Όλα αυτά όπως είναι φυσικό δημιουργούν σοβαρούς φόβους, ότι και η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, αλλά και το έλλειμμα. Το ζητούμενο πλέον για την κυβέρνηση είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην σκληρή πραγματικότητα των ελεγχόμενων δαπανών, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Νέο πακέτο στήριξης
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, καθώς είναι πλέον σαφές ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ακόμη σοβαρές δυσκολίες.
Είναι πολύ πιθανό το νέο πακέτο όχι μόνο να είναι στοχευμένο για κλάδους που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, αλλά να αφορά ακόμη και ολόκληρες περιοχές της χώρες, όπου η ανεργία καλπάζει και πολλές επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με ενδεχόμενο λουκέτο.
αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει ανατραπεί, αφού τα όποια σχέδια είχαν γίνει, είχαν ως βασικό παράγοντα, ότι το νέο κύμα του κορονοιού θα έρθει από το Φθινόπωρο, κάτι που δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε. Επίσης όλοι ήλπιζαν ότι ο τουρισμός θα είχε καλύτερη πορεία.
Μείωση των ταμειακών διαθέσιμων
Απόρροια των παραπάνω είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν υποχωρήσει από τα 37 δις τον Ιούνιο στα 33 δισ. και το Γενικό Λογιστήριο να αναζητά τρόπους βελτίωσης της ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι η ζημιά από την πανδημία μέχρι το τέλος Ιουλίου υπερβαίνει τα 9,3 δισ., ενώ μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει και για έσοδα του Αυγούστου μετά μάλλον αναιμική εικόνα στον τουρισμό. Οι εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι προβληματική θα είναι η εικόνα και στο υπόλοιπο του έτους.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα γράψουν ξανά τα σενάρια στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα του Αυγούστου, αλλά και την εξέλιξη των κρουσμάτων. Με βάση την εικόνα που θα έχει σχηματιστεί τότε, θα ξεκινήσει η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού με ιδιαίτερα πιθανή την αλλαγή προς το χειρότερο της πρόβλεψης για την ύφεση του 2020, που να σημειωθεί παραμένει στο 8%.
Newsit