Τι είναι το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και πώς μπορεί να εφαρμοστεί.
Την δυνατότητα των εργοδοτών να εφαρμόζουν ένα νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας και να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους δυο εβδομάδες το μήνα, γεγονός που συνεπάγεται και μείωση κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών, με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας εισήγαγε η ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου, στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται, δηλαδή όσες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο κάτι τέτοιο πρέπει να αποτυπώνεται, προφανώς, στην υπουργική απόφαση στην οποία παραπέμπει η διάταξη και με την οποία “ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια”. Κι αυτό επειδή στην ρύθμιση της ΠΝΠ δεν υπάρχει ρητή αναφορά περιορισμού του μέτρου “σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19” όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την διάταξη για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Αν κάτι τέτοιο δεν οριστεί, υπάρχει το ενδεχόμενο το μέτρο να μπορεί να εφαρμοστεί από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
Το μέτρο ονομάζεται “λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας“. Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Το νέο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας δεν αποκλείεται να μπορεί να λειτουργήσει και συνδυαστικά με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το μέτρων των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ αρχήν για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 9 της ΠΝΠ, το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της επίμαχης ΠΝΠ, δηλαδή έως 20 Σεπτεμβρίου.
Όπως ρητά αναφέρεται «ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
- Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
- Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
- Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον το μέτρο εφαρμόζεται συνδυαστικά με την αναστολή συμβάσεων, το 50% υπολογίζεται στο σύνολο των εργαζομένων πριν τις αναστολές συμβάσεων.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ειδικότερα ότι: «Βρισκόμαστε σε έκτακτη περίοδο και το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα. Για να υπάρξουν θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρξουν και επιχειρήσεις. Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις πρέπει να δώσουμε ευέλικτα εργαλεία διατήρησης των θέσεων εργασίας. Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν με βάση τις ΚΑΔ δώσαμε δυο εργαλεία
- να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση απόλυσης και να πάρουν τα 800 ευρώ,
- οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους 50% στη βάση του μήνα, με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις».
Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και τι θα γίνει μετά την προβλεπόμενη περίοδο εντός της οποίας απαγορεύονται οι απολύσεις, απάντησε: «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης στις επιχειρήσεις που αναστείλαμε με διοικητική πράξη».
ethnos.gr