Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων στο σύνολο της αγοράς και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων, ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Οι δύο λόγοι για τους οποίους κατέθεσε το σχετικό αίτημα, απευθείας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι:
– η διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων, που όχι μόνο πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών.
– Για να προστατευθεί η επιχειρηματική κοινότητα σε μια αγορά που υπολειτουργεί και ως αποτέλεσμα σωρεύονται ζημίες που θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμης καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή:
«…Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους φορείς ιδιοκτητών ακινήτων και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων που συμμετέχουν σε αυτό το πακέτο και είμαστε βέβαιοι ότι με τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ όλων των συντελεστών της οικονομίας, θα βγούμε για άλλη μια φορά νικητές.
Θα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε με επιτυχία, πρώτοι στην Ευρώπη, μερίδιο από το παγκόσμιο τουριστικό ρεύμα, αλλά και να ανακάμψουμε αμέσως σε κάθε άλλη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφοντας όσο το δυνατό γρηγορότερα στην ομαλότητα».
Το υποχρεωτικό κλείσιμο εκτιμάται ότι πρέπει να συνοδευτεί με τα εξής μέτρα στήριξης του εμπορίου:
– Παράταση μέχρι την ομαλοποίηση και στη συνέχεια ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.
– Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.
– Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.
– Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.