Κορονοϊός και Καραντίνα: Έχεις κατοικίδιο στο σπίτι; Πρέπει να το διαβάσεις

Σε επτά ερωτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων και επιζητούν διευκρινίσεις για τη σχέση των ζώων με τον SARS-CoV-2, απαντά ο βελγικός φορέας για την Ασφάλεια Τροφίμων (AFSCA).

Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (FVE) απέστειλε το σχετικό κείμενο στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και έχει ως εξής:

1. Μπορούν τα κατοικίδια να μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους, εάν έχουν έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα άτομα;

Είναι γνωστό ότι το περιβάλλον των ασθενών με Covid-19 μπορεί να επιμολυνθεί. Επομένως, τα κατοικίδια που ζουν με ασθενείς, είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένα στον ιό.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο τρία γνωστά περιστατικά: δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ και μία γάτα στο Βέλγιο, όπου τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό από τους ανθρώπους.

Τα σκυλιά δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα της ασθένειας, ενώ η γάτα παρουσίασε παροδικές αναπνευστικές και πεπτικές διαταραχές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταφέρεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα.

Αν και υπάρχει η υποψία ότι ο ιός που προκαλεί Covid-19 στους ανθρώπους προήλθε αρχικά από άγρια ζώα, έχει, πλέον, προσαρμοστεί στους ανθρώπους («εξανθρωπισμένος» ιός).

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους είναι αμελητέος, σε σύγκριση με τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω άμεσης ανθρώπινης επαφής.

Παρόλα αυτά, συνιστάται να συνεχίζετε να εφαρμόζετε τους κλασικούς κανόνες υγιεινής (αποφύγετε τη στενή επαφή με το ζώο σας, ειδικά εάν είστε άρρωστος, πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε ένα ζώο, μην αφήσετε το ζώο να γλύψει το πρόσωπό σας).

Αυτό αποσκοπεί στο να σας εμποδίσει από το να εκθέσετε το κατοικίδιό σας στον ιό και να εξαλείψει την όποια πιθανότητα υπάρχει, το κατοικίδιό σας να μεταφέρει έστω και μηχανικά τον ιό.

2. Μπορεί το κατοικίδιό μου να νοσήσει από Covid-19;

Πολύ λίγα κατοικίδια ζώα, παγκοσμίως, έχουν ανιχνευθεί να είναι θετικά στον Covid-19.

Αυτά συνυπήρξαν προγενέστερα με ανθρώπους ασθενείς με Covid-19. Κατά συνέπεια, αυτό δείχνει ότι τα ζώα μολύνθηκαν από τους ανθρώπους με τους οποίους ζούσαν μαζί.

Οι κτηνίατροι καλούνται να δείξουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση στην καταγραφή και διερεύνηση τυχόν επιπλέον περιπτώσεων.

3. Μπορεί το κατοικίδιό μου να κολλήσει από ανθρώπους;

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Ωστόσο, οι ασθενείς με Covid-19 καλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά την επαφή με το κατοικίδιό τους, αν αυτή δε μπορεί να αποφευχθεί (όχι στενή επαφή, πλύσιμο χεριών πριν και μετά το άγγιγμα, όχι γλύψιμο του προσώπου, μάσκα προσώπου), για να αποτρέψουν το ζώο από το να γίνει μηχανικός φορέας του ιού, έστω για σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνιστάται, φυσικά, να ελαχιστοποιείται η επαφή των μολυσμένων/ασθενών ανθρώπων με άλλα ζώα και να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής.

4. Πώς φροντίζουμε τα κατοικίδια ζώα ασθενών;

Συνιστάται τα κατοικίδια ασθενών να παραμένουν στον χώρο τους και εντός της οικίας για όσο το δυνατό περισσότερο, αποφεύγοντας, παράλληλα, τη στενή επαφή του ασθενή με τα ζώα.

Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ή φιλικό πρόσωπο, πρέπει να φροντίζει το κατοικίδιο κάποιου ασθενούς.

Πρέπει να δοθεί προσοχή στην καλή διαβίωση του ζώου, και το ζώο να βγαίνει τακτικά βόλτα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ζώου νοσηλεύεται, το ζώο θα πρέπει να παραμένει στο οικείο περιβάλλον του και να το φροντίζει ένα μέλος της οικογένειας, ή φιλικό πρόσωπο.

5. Μπορώ ακόμα να πάρω βόλτα το σκύλο που ζει με προσβεβλημένο ασθενή;

Ναι, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ευημερία του ζώου. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διατηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απομόνωσης από άλλα ζώα και ανθρώπους.

Επίσης, αποφύγετε να αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο, ή να τον χαϊδεύουν άλλοι άνθρωποι. Τα κόπρανα θα πρέπει να απομακρύνονται από το περιβάλλον με ασφαλή τρόπο.

6. Μπορώ να κάνω τεστ στον σκύλο ή στη γάτα μου για Covid-19;

Αν και η διαδικασία δοκιμής είναι η ίδια, με τη χρήση μοριακών τεχνικών, δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο επί του παρόντος. Προς το παρόν, πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη χρήση των τεστ για τους ανθρώπους.

7. Ο σκύλος ή η γάτα μου είναι άρρωστοι. Μπορώ ακόμα να επισκεφτώ τον κτηνίατρο;

Ναι, δεν πρέπει να αμελούμε την υγεία του κατοικίδιου μας.

Επικοινωνήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας για να οργανώσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σας δεχτούν και να φροντίσουν το κατοικίδιό σας.

Πηγή: Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (http://www.hva.gr/el/)

Exit mobile version