Με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί».
Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.
Στο μεσοδιάστημα έως την έξαρση της νόσου, το υγειονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19, καθώς και την αξιοποίηση των κλινών εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κορωνοϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κορωνοϊού το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης.
Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου.
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία, το υπ. Υγείας ορίζει τις διαδικασίες για προμήθειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ επιλύει ζητήματα αποζημίωσης υπερωριών στο προσωπικό του ΕΟΔΥ για την περίοδο της κρίσης με τον κορωνοϊό.
Πηγή: Καθημερινή