Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 29.03.2021, έγινε η καθιερωμένη, ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.724 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.
Από αυτά, τα 773 κρούσματα -δηλαδή ξανά σχεδόν τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 241 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).
Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας την σημασία της ασφάλειας του εμβολίου, κάνοντας για ακόμα μια φορά ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca.
«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», συνέχισε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Και συνέχισε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».
«Τι μήνυμα έχουμε να πάρουμε»
Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση.
«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».
Τι ισχύει με τις αλλεργίες
Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας:
«Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται.
Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία.
Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».
Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο στους 65-69 ετών
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Ακολούθως, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.
Επιπλέον, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!
Στην συνέχεια, τόνισε πως την Παρασκευή 2 Απριλίου (σ.σ. αρχικά έκανε λόγο εκ παραδρομής για 3 Απριλίου) θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 65-69.
Πόσα εμβόλια περιμένουμε, πότε και από ποιες εταιρείες
Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως:
- Από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις εμβολίου.
- Από την Astrazeneca περιμένουμε τον Απρίλιο 450.000 δόσεις.
- Από την Moderna περιμένουμε τον Απρίλιο 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα.
- Η Johnson & Johnson έστειλε ένα ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.