Διαρκείς συσκέψεις σήμερα σε Υπουργείο Υγείας και Μαξίμου, ώστε να αναχαιτιστεί το δυνατόν νωρίτερα έξαρση της επιδημίας.
Αυξήθηκαν σημαντικά τα ορφανά κρούσματα τον Ιούλιο.
Ηχηρό καμπανάκι έχει χτυπήσει για την Κυβέρνηση ο εντοπισμός πολλών κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα και είναι αυτά τα οποία προκαλούν την έντονη ανησυχία. Εκτιμάται ότι πάνω από 70 έχουν εντοπιστεί από την 1η Ιουλίου. Για το λόγο αυτό και για τον περιορισμό της διασποράς σήμερα έχει προγραμματιστεί διάσκεψη στο Μαξίμου ενώ αργότερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει επίσης διάσκεψη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις θα αφορούν την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι. Είναι γεγονός ότι η επανάκαμψη της επιδημίας στη χώρα -394 νέα κρούσματα από την 1η Ιουλίου- αποδίδεται στους πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όμως η διασπορά έχει να κάνει κατά βάση με την τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τα πρώιμα σημεία του δεύτερου κύματος της επιδημίας θα το δούμε από τα λεγόμενα “ορφανά” και όχι από εκτιμήσεις του R0. Υπάρχει μία ανησυχητική κινητικότητα στα ορφανά κρούσματα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στα μεγάλα αστικά κέντρα που δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στην κοινότητα.
Όπως εξηγεί, εδώ έρχεται να μας δώσει την λύση η πληθυσμιακή γενετική και η θεωρία της σύγκλισης. Ένα απλό παράδειγμα: πάω σε ένα χωριό ή σε μία πόλη και διαλέγω 2 άτομα τυχαία. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω 2 άτομα να είναι αδέρφια ή συγγενείς παρά στην πόλη. Με παρόμοιο τρόπο: πάω σε ένα χωριό και σε μία πόλη και βρίσκω 2 άτομα μολυσμένα με κορονοϊό. Στο χωριό είναι πολύ πιο πιθανό να βρω σχέση μεταξύ των θετικών μέσω ιχνηλάτησης παρά στην πόλη.
Συνεπώς ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μέγεθος της επιδημίας. Έτσι λοιπόν η ιχνηλάτηση εκτός από τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην περιχαράκωση της επιδημίας θα μας δώσει έναν πολύ καλό (ίσως τον πιο αξιόπιστο) δείκτη παρακολούθησης του μεγέθους της επιδημίας.
Να υπενθυμίζουμε ότι χθες Κυριακή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 31, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά 7 είναι εισαγόμενα.
Από το σύνολο των 3803 κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από την αρχή της επιδημίας, το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 373932 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5961 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41316 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.