Για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, για τα κρούσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων , την εκτίμηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Plaquenil, μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα”.
Για τις μορφές θεραπείας που ακολουθούνται και τα κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούνται , ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε:
“Υπάρχουν διαφορετικές συνδυασμένες προσεγγίσεις. Η μία είναι η χορήγηση του φαρμάκου χλωροκίνη το οποίο ξέρουμε ότι σταθεροποιεί τα αναπνευστικά κύτταρα και εμποδίζει την είσοδο του ιού στα κύτταρα αυτά , επομένως μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης πνευμονίας.
Μια δεύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με διάφορα αντιϊκά φάρμακα , ορισμένα από τα οποία έχουν δείξει αποτελεσματικότητα όπως το φάρμακο avigan το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στη Κίνα και έδειξε ότι η ομάδα που έλαβε το φάρμακο είχε πτώση του πυρετού πιο γρήγορα καθώς και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.
Η ομάδα λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ έχει ετοιμάσει έναν θεραπευτικό αλγόριθμο . Ξεκινάει από το ποιός ασθενής θα μείνει στο σπίτι του , ποιός θα χρειαστεί να νοσηλευτεί , και ποιά θεραπευτική αγωγή εκτός από την υποστηρικτική αγωγή θα χορηγηθεί.
Επομένως είναι διαθέσιμα σκευάσματα και χορηγούνται ανάλογα με τις ενδείξεις από τους ειδικούς γιατρούς που παρακολουθούν τους ασθενείς στις ειδικές κλινικές και στις Μ.Ε.Θ”.
Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που νοσούν , ο κ. Δημόπουλος τόνισε:
“Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας το βαρύ τίμημα που πληρώνει το ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό των νοσοκομείων όταν πρέπει ν αντιμετωπίσουν ασθενείς πολλοί από τους οποίους είναι ασυμπτωματικοί.
Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο ιό. Καταβάλλεται προσπάθεια σε όλα τα νοσοκομεία να παρθούν προληπτικά μέτρα, όμως είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας περνάει σε επόμενη φάση. Χρησιμοποιεί μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες για ν αυξήσουμε τη δυνατότητα υποστήριξης ασθενών που χρειάζονται αναπνευστήρες.
Ευτυχώς είχαμε πρόσφατα τη δωρεά σημαντικού αριθμού αναπνευστήρων. Οι αναπνευστήρες παρουσιάζουν παγκόσμια έλλειψη”
Σε ερώτηση για το βαθμό αξιοπιστίας των αντιδραστήρων και τα κριτήρια που ορίζουν την ανάγκη εξέτασης για κορωνοϊό, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ απάντησε:
“Ο ΕΟΔΥ συλλέγει στοιχεία απ όλα τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τις εξετάσεις. Υπάρχει διαδικασία διαπίστευσης των εργαστηρίων και των εξετάσεων που γίνονται.
Είναι σωστή η επιλογή να περιορίσουμε τον εργαστηριακό έλεγχο σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα για κορωνοϊό και παράλληλα είναι υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας ή λόγω άλλων παθήσεων και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Στις ομάδες που χρήζουν εξέταση περιλαμβάνεται το υγειονομικό προσωπικό και νοσηλευόμενοι ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία. Το σημαντικό είναι να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα”.
Για τις κλινικές μελέτες στη Μασσαλία, ο κ. Δημόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και πως η ολοκλήρωση των μελετών δεν αναμένεται σύντομα.
“Μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες και για να έχουμε έγκριση φαρμάκων θα περάσει ένα διάστημα.
Μέχρι τότε θα χρησιμοποιούμε φάρμακα τα οποία με βάση τη δραστικότητα τους σε άλλους ιούς, να μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μας επιτρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών”.
Για τις εκτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την αναφορά του στο plaquenil, o κ. Δημόπουλος σχολίασε:
“Αυτό το φάρμακο (υδροξυχλωροκίνη) το έχουμε κι εμείς εδώ.
Χορηγείται σε ασθενείς με ενδείξεις ανάπτυξης πνευμονίας.
Είναι το γνωστό plaquenil και για το οποίο πάρθηκε απόφαση να χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής”.