Όπως αναφέρει η Αυγή στο πρωτοσέλιδό της, το κόλπο της κυβέρνησης προβλέπει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από τη μαζική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποδήμων τρίτης και τέταρτης γενιάς
Η Αυγή ερμηνεύει την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για το «δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη» καθώς και την δήλωσή του στην Βουλή, ότι «τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες, όπου κι αν γεννιούνται», σαν την πρόθεση της κυβέρνησης να εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας τους Ελληνες όλης της γής και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με την ισοτιμία της ψήφου και παραδόξως και με την επιστολική ψήφο, σημειώνοντας ότι «μπορεί να υποκρύπτουν προθέσεις κομματικής «εργαλειοποίησης» του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων».
Όπως αναφέρει το κύριο άρθρο της Αυγής, «αν η Ν.Δ. θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ας υιοθετήσει το πόρισμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που προτείνει ορθολογικές λύσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ή ας καλέσει τα άλλα κόμματα σε διαβούλευση.»
Και προσθέτει ότι «αυτά τα εκβιαστικά, του τύπου “δεν πιστεύω να υπάρξει ελληνικό κόμμα που δεν θα ψηφίσει”, θυμίζουν την πατριδοκάπηλη εθνικοφροσύνη της ΕΡΕ. Τα κόμματα θα κάνουν αυτό που νομίζουν. Κριτήριο του πατριωτισμού τους δεν είναι η συναίνεση στα μικροπολιτικά σχέδια του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου».
Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο που είχε ετοιμάσει αλλά δεν έφερε ποτέ στην Βουλή, δεν ήθελε η ψήφος των ομογενών να προσμετράται στον συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών. Υποστηρίζει ότι πρέπει να θεσπιστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός εδρών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Η λύση αυτή επιλέχτηκε γιατί δεν μπορεί ο Έλληνας από την Αστόρια να ψηφίζει για τον βουλευτή στη Χίο, αλλά θα μπορεί να εκλέγει βουλευτή Επικρατείας», όπως είχε πεί ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
Έτσι λοιπόν προτείνει έδρες των βουλευτών Επικρατείας να αυξηθούν από 12 στις 15 και οι Έλληνες ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις κατά τόπους διπλωματικές αρχές, να ψηφίζουν μόνο γι’ αυτούς, σαν να είναι λίστα, χωρίς δηλαδή να βάζουν σταυρούς. Η ψηφοφορία θα διεξάγεται στις έδρες των κατά τόπους διπλωματικών αρχών.
Επίσης προβλέπεται ότι «οι έδρες που πρόκειται να κατανεμηθούν βάσει των αποτελεσμάτων των εκτός επικρατείας εκλογικών τμημάτων είναι τουλάχιστον τρεις (3) αν ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι κάτω από εκατόν ογδόντα χιλιάδες (180.000) και αυξάνονται κατά μία (1) για κάθε εξήντα χιλιάδες (60.000) επιπλέον εγγεγραμμένους, με ανώτατο όριο τις δώδεκα (12) έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εντός επικρατείας εκλογικών τμημάτων”.
Πηγές: topontiki.gr, “Η Αυγή”