Τόνισε πως για να διορθωθούν οι παθογένειες στην ΕΛ.ΑΣ, θα πρέπει να τεθεί η λειτουργία της κάτω από διακομματικό έλεγχο.
Εικόνες ωμής βίας σημειώθηκαν στον σταθμό «Μοναστηράκι» το βράδυ της Τετάρτης (1/11) μετά το πέρας της αντιφασιστικής πορείας στο Νέο Ηράκλειο, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αντιφασίστες μέσα στον σταθμό.
Μέλη ακροδεξιάς ομάδας εισέβαλαν στο βαγόνι του τρένου στον σταθμό «Μοναστηράκι» και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, επιτέθηκαν σε άτομα που επέστρεφαν από τη συγκέντρωση του Νέου Ηρακλείου.
Μάλιστα, δε δίστασαν να ρίψουν εύφλεκτο υγρό στο βαγόνι, επιχειρώντας να βάλουν φωτιά.
«Η ΕΛ.ΑΣ νοσεί βαρέως»
Σχολιάζοντας το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ, η οποία δεν κατάφερε να αποτρέψει τα έκτροπα, ο ταξίαρχος ε.α, Θανάσης Κατερινόπουλος, έκανε λόγο για παθογένειες.
«Η αστυνομία, να πω νοσεί βαρέως, είναι βαριά λέξη, αλλά νοσεί. Το θετικό είναι ότι αυτήν τη φορά κατόρθωσαν να αποτρέψουν την είσοδο 21 Ιταλών στο αεροδρόμιο σε σχέση με τους Κροάτες το καλοκαίρι κι αυτό πιστώνεται στα θετικά τους», τόνισε.
«Το δεύτερο είναι ότι πήραν κάποια μέτρα στα κρίσιμα σημεία, στους σταθμούς Νέα Ιωνία Πευκάκια, και εκεί δεν έγιναν επεισόδια, αλλά αυτοί που ασχολούνται με τον σχεδιασμό των μέτρων, οι επιχειρησιακοί, πρέπει να διακρίνονται και από την προβλεπτικότητα γιατί απεδείχθη ότι οι υπόλοιποι σταθμοί Βικτωρία και Μοναστηράκι δεν είχαν απολύτως τίποτα. Αυτό είναι ένα λάθος των ανθρώπων που σχεδίασαν αυτά τα μέτρα, δεν ξέρω ποιος ή ποιοι τα σχεδίασαν ένα έλλειμμα. Δείχνει έλλειμμα πείρας. Ήταν ακραία περίπτωση, να πείτε όλα τα επεισόδια είναι ακραία, αλλά όταν φτάνουν σ’ ένα σημείο να ρίχνουν καύσιμη ύλη μέσα σε ένα βαγόνι όπου υπάρχουν άνθρωποι, καταλαβαίνετε ότι με μια μολότοφ θα μπορούσαμε να έχουμε και νεκρούς και τραυματίες», συμπλήρωσε.
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέταξε ΕΔΕ και καλά έκανε για τον ξυλοδαρμό του συλληφθέντα στη Βικτώρια αλλά για όλο τον σχεδιασμό των μέτρων και την αποτυχία σε αυτό το επίπεδο, δε μιλάει κανένας. Όταν σχεδιάζεις θα λάβεις υπόψιν τα πάντα. Θα μπορούσαμε να έχουμε θύματα», τόνισε.
«Να τεθεί κάτω από διακομματικό έλεγχο»
Για να διορθωθούν οι παθογένειες στην ΕΛ.ΑΣ, «θα πρέπει να τεθεί η λειτουργία της κάτω από διακομματικό έλεγχο».
«Η λειτουργία της Αστυνομίας είναι ένας πυλώνας της Δημοκρατίας, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί η λειτουργία της κάτω από διακομματικό έλεγχο και να σταματήσουν οι πολιτικοί ταγοί αυτού του υπουργείου να παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Δεν μπορεί να είναι ο κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δια πάσαν νόσον. Υπάρχουν πολλοί ‘yes men’ σε αυτήν τη χώρα και σε αυτούς τους χώρους», συμπλήρωσε.