Κοκκύτης: Καμπανάκι του ΕΟΔΥ για την πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

Κοκκύτης

Κοκκύτης: Ανησυχία για την πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 2024 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων

Από την αρχή του 2024 έως την 1η Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 438 κρούσματα κοκκύτη, σημειώνοντας αύξηση 4.766% σε σχέση με τα μόλις 9 περιστατικά που είχαν αναφερθεί το 2023. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο δεκαετιών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων της περιόδου 2004-2020, που έφτανε τα 509.

Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι ο κοκκύτης πλήττει κυρίως βρέφη, με το 32,3% των κρουσμάτων να αφορά παιδιά κάτω του ενός έτους, ενώ το 15,6% αφορά βρέφη έως δύο μηνών. Σημειώθηκαν δύο θάνατοι βρεφών κάτω των δύο μηνών, οι οποίοι συνδέθηκαν με μητέρες που δεν είχαν εμβολιαστεί, αναδεικνύοντας τη σημασία του εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη.

Η νόσος επηρεάζει επίσης παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-17 ετών, κάτι που καταδεικνύει τη φθίνουσα ανοσία με την πάροδο των χρόνων μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως

Η αναζωπύρωση του κοκκύτη δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Αυστραλία, με ισχυρά εμβολιαστικά προγράμματα, καταγράφουν επίσης εξάρσεις της νόσου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κοκκύτης παραμένει μία από τις σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, με περίπου 50 εκατομμύρια κρούσματα και 300.000 θανάτους ετησίως, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πιθανοί λόγοι αύξησης

Σύμφωνα με ειδικούς, οι αιτίες περιλαμβάνουν:

Η σημασία της πρόληψης

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης. Συστήνεται:

Τι είναι ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από το βακτήριο *Bordetella pertussis*. Μεταδίδεται αερογενώς μέσω σταγονιδίων ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από άτομα που νοσούν. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι εξαιρετικά υψηλή, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% στους μη εμβολιασμένους.

Πόσο διαρκεί η μεταδοτικότητα

Οι πάσχοντες είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη του βήχα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στα παιδιά, η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Παρόλα αυτά, μετά από τρεις εβδομάδες η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται σημαντικά.

Ο κοκκύτης υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς προσοχής στην πρόληψη, καθώς και της ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Exit mobile version