Η επιδημία απειλεί στεριά και θάλασσα στην Ελλάδα – Πολλές περιοχές είναι ένα βήμα πριν γίνουν… Κοζάνη – Σε λίγες ημέρες ξεκινά η επικίνδυνη περίοδος κατά τους επιστήμονες
Απειλητικές διαστάσεις παίρνει σε αρκετές περιοχές και για τη χώρα μας κορωνοϊός, αφού πολλές περιοχές ανά την επικράτεια βρίσκονται στο 3ο επίπεδο και μόλις ένα βήμα πριν μπουν σε lockdown, όπως η Κοζάνη εάν δεν περιορισθεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Εξάλλου τα 20.000 ενεργά κρούσματα που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με επιδημιολογικό «ηφαίστειο».
Παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχουν αποκλείσει ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, τα τοπικά «λουκέτα» είναι εδώ όπως απεδείχθη στην περίπτωση της Κοζάνης.
Aύξηση της μεταδοτικότητας
Και το ζήτημα είναι πως σε 10 ημέρες από σήμερα οι ειδικοί αναμένουν κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων λόγω του καιρού.
Άλλωστε όπως έχει αποδείξει η εμπειρία πια της πανδημίας από άλλες χώρες, όσο χαλάει ο καιρός τόσο θα αυξάνεται η μεταδοτικότητα.
Αυτό φοβούνται ειδικοί και αρχές καθώς προς το τέλος Οκτωβρίου που θα αρχίσει η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι πολίτες θα μπαίνουν σε κλειστούν χώρους, η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται κατά 10 φορές.
Όπως έχει πει ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης:
«Το δεύτερο κύμα στο Βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταδιακά θα επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας.
Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε χώρους οι οποίοι είναι πιο ζεστοί όπου η μετάδοση του ιού γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου».
«Χρειάζονται βαριά μέτρα – Μάσκα παντού…»
Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε λόγο, για βαριά μέτρα, τα οποία θα επιβραδύνουν την διασπορά του κορωνοϊού, ενώ μεταξύ άλλων σε αυτές έκανε λόγο και για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.
Από την πλευρά του θεώρησε λογικό να υπάρχουν στην χώρα 20.000 κρούσματα, ενώ τόνισε πως οι αυξήσεις είναι αργές στην αρχή και στην συνέχεια γίνονται ραγδαίες.
«Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα.
Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια των λεγομένων του έσπευσε να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για την οποία σημείωσε ότι ως χώρα θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα.
«Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το “μάσκα παντού”.
Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80%» τόνισε.
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα ο ίδιος σχολίασε πως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα εκεί θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ακόμα πως και το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχουμε παραπάνω:
«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν».
Οι περιοχές
Λόγω της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας, οι αρχές διατυπώνουν ανησυχία για τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Θεωρούν πως αν δεν περιοριστεί σήμερα η διασπορά του ιού, οι συνθήκες δεν θα ευνοούν αργότερα.
Γι αυτό και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στα σημεία της χώρας που σήμερα είναι στο επίπεδο 3 προκειμένου να περιορίσουν την «επέλαση» του κορονοϊού.
Γι’ αυτό εξάλλου και είναι ένα βήμα πριν πατήσουν το «κουμπί» του lockdown εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα.
Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό και όπου έχουν επιβληθεί και μέτρα περιορισμού είναι:
- Ιωάννινα
- Τρίκαλα
- Καρδίτσα
- Καστοριά
- Πέλλα
- Αχαΐα
- Αττική
Τα 16 νησιά που σήμερα παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογιό φορτίο με βάση τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι επιστήμονες:
- Ύδρα
- Πόρος
- Σπέτσες
- Αίγινα
- Αγκίστρι
- Ζάκυνθος
- Κύθνος
- Κέα
- Λέσβος
- Σάμος
- Μύκονος
- Σαντορίνη
- Ηράκλειο
- Σίκινος
- Φολέγανδρος
- Ίος